BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/29

Budjetin tulot lisääntyivät tammi-kesäkuussa nimellisruplissa 10 % vuodentakaisesta. Tulojen kasvutahti oli varsin hyvä sikäli, että öljy- ja kaasuverotulojen huikea vientihinnoista tullut nousu on takana. Öljy- ja kaasuverotuloja kertyi tammi-kesäkuussa enää vain 5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Budjetin muut tulot lisääntyivät 14 %, mitä hieman tuki vuoden alussa korotetusta arvonlisäverosta kertyvien tulojen tuloutuminen budjettiin toisella neljänneksellä.

Federaatiobudjetin menot lisääntyivät tammi-kesäkuussa vain 3 % vuodentakaisesta eli inflaatiota hitaammin. Puolustusmenot vähenivät hieman. Budjetin menojen on määrä alkaa kasvaa vilkkaammin vuoden toisella puoliskolla, kun presidentti Putinin toukokuussa 2018 määräämät kansalliset hankkeet pääsevät nykyistä paremmin käyntiin. Budjetin koko vuoden menoarvio, johon sisältyy vastikään hyväksytty pieni lisäbudjetti, tähtää lähes 10 prosentin menojen kasvuun viime vuodesta. Puolustusmenoja on tarkoitus lisätä 3−4 %.

Federaatiobudjetin tulojen ripeä nousu ja menojen tähän asti hidas kasvu kuluvana vuonna ovat kohottaneet budjetin ylijäämää, joka viimeisen 12 kuukauden osalta on pysytellyt viime kuukausina yli kolmessa prosentissa BKT:stä. Koko tälle vuodelle finanssiministeriö arvioi ylijäämäksi 1,7 % BKT:stä, jos Urals-öljyn hinta on runsaat 63 dollaria tynnyriltä (tammi-kesäkuun keskihinta oli vajaat 66 dollaria).

Federaatiobudjetin tulojen ja menojen kehitys 2015–2019

Lähde: Finanssiministeriö.


Näytä viikkokatsaus 2019/28 Näytä viikkokatsaus 2019/30