BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/27

Kiinan keskuspankin pääjohtaja Yi Gang piti esityksen maan talouden tilasta ja rahapolitiikasta maanantaina (1.7.) Suomen Pankissa järjestetyssä rahapolitiikkakonferenssissa. Yin mukaan talouskehitykseen kohdistuu alasuuntaisia paineita, mutta rahapolitiikan linja pysyy ennallaan ”ei liian tiukkana, eikä liian keveänä”.

Kuluvana vuonna rahapolitiikan viritystä ei ole juuri muutettu elvyttävämmäksi (ks. BOFIT Viikkokatsaus 22/2019). Keskuspankki on jo usean vuoden ajan painottanut pienyritysten rahoituksen saatavuuden parantamista ja kustannusten alentamista, jota tullaan jatkamaan useiden rahapolitiikkainstrumenttien välityksellä. Myös rahoitusmarkkinoiden avaamista tullaan jatkamaan.

Rahamäärän (M2), lainakannan ja kokonaisrahoituskannan (AFRE) kasvu pyritään pitämään nimellisen BKT:n kasvun vauhdissa. Aiemmin Kiina puhui velkasuhteen alentamisesta, mutta nykyinen politiikka tähtää sen pitämiseen vakaana. Viime vuosina pankkilainakanta on kuitenkin kasvanut jonkin verran virallista nimellistä BKT:tä nopeammin.

Kokonaisrahoituskannan, pankkilainakannan ja rahamäärän kehitys

Lähteet: CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2019/26 Näytä viikkokatsaus 2019/28