BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/19

Pankki- ja vakuutusvalvontakomission (CBIRC) pääjohtaja Guo Shuqing kertoi toimista toukokuun alussa. Pankkisektorilla omistusosuusrajoituksista ja ulkomaisten yritysten kokovaatimuksista tullaan luopumaan, eikä ulkomaisten pankkien tarvitse enää hakea lupaa juanmääräisen rahoituksen välittämiseen.

Nyt kerrottujen 12 toimen joukossa ovat lisäsi ulkomaisten vakuutuskonsernien toiminnan salliminen ja ulkomaisten vakuutusyhtiöiden vähimmäiskoko- ja 30 vuoden toimintahistoriavaatimuksesta luopuminen. Lisäksi kuluttajarahoitusyritysten perustamista luvataan helpottaa. CBIRC:n mukaan uudet säännökset ulkomaisten pankkien ja vakuutusyhtiöiden toiminnalle tullaan julkaisemaan piakkoin. Toimet ovat jatkoa rahoitusmarkkinoiden avaamislupauksille, jotka ovat saaneet kimmoketta kauppaneuvotteluista Yhdysvaltojen kanssa.

Muutamat ulkomaiset yritykset ovat vastikään saaneet luvan laajentaa toimintaansa Kiinassa. Näiden joukossa Sveitsiläinen UBS nosti omistusosuuttaan 51 prosenttiin yhteisyritys UBS Securitiesissa, saksalainen Allianzin sai luvan perustaa ensimmäisen ulkomaisen vakuutusyhtiön Kiinaan ja yhdysvaltalainen Standard and Poor’sin oikeuden toimia luottoluokittajana Kiinassa. Hollantilainen ING Group on perustamassa yhteisyrityksen Bank of Beijingin kanssa, jossa sillä on hallitseva omistusosuus. Mikäli sääntelyviranomainen hyväksyy yhteisyrityksen, on se ensimmäinen kiinalainen pankki, joka on ulkomaisessa enemmistöomistuksessa. Luottokorttiyhtiöistä American Express sai lopulta viime marraskuussa luvan toimia Kiinassa muodostettuaan yhteisyrityksen paikallisen toimijan kanssa. Lehtitietojen mukaan myös Visa ja Mastercard ovat hakeneet toimilupaa jo kauan sitten. Mastercard on niin ikään perustamassa yhteisyritystä kiinalaisen osapuolen kanssa lupaprosessin helpottamiseksi.


Näytä viikkokatsaus 2019/18 Näytä viikkokatsaus 2019/20