BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/19

Kiinan tullin mukaan tavaratuonti oli huhtikuussa 180 mrd. dollaria. Tuonnin kasvu piristyi 4 prosenttiin vuotta aiemmasta, kun se oli supistunut tammi-maaliskuussa lähes 5 %. Keskeisten raaka-aineiden tuonnin arvo kasvoi huhtikuussa 15 % edellisvuodesta ja muiden tavaroiden tuonti prosentin. Koneiden ja sähkölaitteiden tuonti (kattaa yli 40 % Kiinan tuonnista) supistui huomattavasti hitaammin huhtikuussa (-3 %) kuin tammi-maaliskuussa (‑8 %).

Kauppa Yhdysvaltojen kanssa on jatkanut supistumistaan. Tammi-huhtikuussa Kiina toi 30 % vähemmän tavaraa Yhdysvalloista kuin vuosi sitten ja vei 10 prosenttia vähemmän. Huhtikuussa lukemat olivat alkuvuoden kaltaiset. Kiinan tuonti kehittyneistä talouksista on ollut nopeinta EU:sta (huhtikuussa 4 %).

Valuuttakurssit vaikuttavat kuvaan ulkomaankaupan alkuvuoden kehityksestä. Kun dollarimääräisesti vienti ei ole tammi-huhtikuussa kasvanut yhtään ja tuonti on supistunut pari prosenttia, juanmääräisesti vienti kasvoi lähes 6 % ja tuonti lähes 3 % vuotta aiemmasta.


Näytä viikkokatsaus 2019/18 Näytä viikkokatsaus 2019/20