BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/50

Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä investointeja tehtiin yli 5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Tammi-kesäkuussa investointien vuosikasvu oli runsaat 3 % ja koko tammi-syyskuun osalta runsaat 4 %.

Suurten ja keskisuurten yritysten sekä valtion investoinnit lisääntyivät tammi-syyskuussa noin puolitoista prosenttia vuodentakaisesta. Siten Rosstat arvioi muiden, mm. pienten yritysten, investointien kasvaneen toistakymmentä prosenttia eli lähes samaan tahtiin kuin vuoden alkupuoliskolla.

Kaksi vuotta jatkuneen kasvun jälkeen suurten ja keskisuurten yritysten investoinnit raakaöljyn tuotantoon vähenivät tammi-syyskuussa pari prosenttia. Sen sijaan investoinnit maakaasun tuotantoon lisääntyivät lähes puolella, vaikka ne olivat kasvaneet jo kahtena edellisenä vuonna ripeästi. Myös viime vuonna huomattavaan nousuun kääntyneiden maakaasun putkikuljetusinvestointien kasvu on jatkunut tänä vuonna. Jalostusteollisuuden suuret ja keskisuuret yritykset ovat lisänneet investointejaan selvästi, mutta niiden taso on matala kolmen edellisen vuoden jyrkän luisun vuoksi.

Suurten ja keskisuurten yritysten sekä valtion investointien osuus kokonaisinvestoinneista

Lähde: Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2018/49 Näytä viikkokatsaus 2018/51