BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/42

Kiinan osakemarkkinoiden luisu kiihtyi viime viikolla muun maailman mukana. Manner-Kiinassa listattujen osakkeiden arvosta on kuluvana vuonna sulanut yli 14 000 mrd. juania (2 000 mrd. dollaria), ja sijoittajat ovat jälleen vaatineet valtiota pysäyttämään kurssilaskun. 

Shanghain yleisindeksi oli tänään (18.10.) 25 % ja Shenzhenin yleisindeksi 35 % vuoden alkua alempana. Osakekurssit ovat nyt alemmalla tasolla kuin vuonna 2015 pörssikuplan puhjettua, jolloin valtio aloitti osakemarkkinoiden tukitoimet. Hongkongin yleisindeksi on laskenut kuluvana vuonna 18 %, ja Hongkongissa listattujen mannerkiinalaisyritysten indeksi 14 %. Yli tuhannen osakkeen kaupankäynti keskeytettiin 11.10., koska niiden arvo laski päivittäisen 10 % rajan verran. Listattuja A-osakkeita Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä on yhteensä noin 3 500.

Osakemarkkinoita tukeakseen Kiinan valtio on kehottanut vakuutusyhtiöitä sijoittamaan enemmän pörssiin ja erityisesti yksityisyrityksiin. Sadat yritykset ovat ilmoittaneet osakkeidensa takaisinostoista tukeakseen niiden hintaa.

Pörssiluisun riskejä lisää se, että osakkeita käytetään Kiinassa enenevässä määrin lainojen vakuutena. Kurssien laskiessa vakuusarvot pienenevät, mikä voi johtaa osakkeiden pakkomyyntiin ja kiihdyttää hinnanlaskua entisestään. Bloombergin laskelmien mukaan yhteensä noin 4 240 mrd. juanin arvosta osakkeita on lainojen vakuutena, mikä on noin 10 % pörssien yhteenlasketusta markkina-arvosta.

Paikallistasolla valtio-omisteiset tahot ovat koonneet rahastoja tukemaan alueensa listattuja yksityisyrityksiä. Talouslehti Caixin raportoi mm. Shenzhenin suunnittelevan tukipaketteja paikallisille pörssiyrityksille. Lehden mukaan reilulla 100:lla Shenzhenin vajaasta 300 listatusta yrityksestä on yli 20 % osakkeiden arvosta lainojen vakuutena.

Manner-Kiinan ja Hongkongin osakemarkkinaindeksien kehitys

Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2018/41 Näytä viikkokatsaus 2018/43