BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/37

Kuluvan vuoden aikana ruplan dollarikurssi on heikentynyt 16 prosenttia, vaikka raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on noussut. Ruplan heikkenemisen taustalla on erityisesti geopoliittiset syyt. Huhtikuun alussa Yhdysvallat lisäsi pakotelistalleen merkittävän joukon venäläisiä yrityksiä ja yksityishenkilöitä, mihin markkinat reagoivat aluksi hyvinkin voimakkaasti. Sen jälkeen epävarmuutta ovat pitäneet yllä tiedot Yhdysvalloissa kaavailluista uusista pakotteista, maiden välisen jännitteiden kiristyminen Syyriassa ja Iranissa sekä viimeisimpänä Skripalien myrkytystapauksen seurauksena asetetut uudet pakotteet.

Öljyn hinta (Urals) oli elokuun lopussa 76 dollaria tynnyriltä eli 13 % tammikuun alun tasoa korkeammalla. Ruplissa laskien öljyn hinnannousu on ollut merkittävästi nopeampaa. Vuoden alussa Urals-tynnyrin hinta oli 3900 ruplaa, mutta elokuun lopussa se oli noussut 5200 ruplaan (33 %). Öljyn dollarihinnan nousu ja samanaikainen ruplan kurssin heikentyminen näkyvät selvästi venäläisten öljy-yhtiöiden vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon tuloksissa.

Rosstatin tilastojen mukaan öljy-yhtiöiden yhteenlaskettu nettovoitto ennen veroja kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 140 % prosenttia verrattuna viime vuoden alkupuoliskoon. Suurimmista öljy-yhtiöistä Rosneft ilmoitti tammi-kesäkuun tuloksensa (EBITDA) parantuneen liki 50 % ja Lukoil yli 30 % edellisvuoden tammi-kesäkuusta. Tulosparannusten myötä yhtiöt ovat ilmoittaneet omien osakkeidensa osto-ohjelmasta. Rosneftin osto-ohjelman suuruus on 2 mrd. ja Lukoilin 3 mrd. dollaria. Sekä Rosneftin että Lukoil raportoivat myös vähentäneensä huomattavasti velkojaan vuoden alkupuolella.


Näytä viikkokatsaus 2018/36 Näytä viikkokatsaus 2018/38