BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/24

Kiinan raakaöljyn tuonti kasvoi tammi-toukokuussa 8 % edellisvuodesta ja useana kuukautena tehtailtiin tuontiennätyksiä. Yhteensä raakaöljyä tuotiin alkuvuonna 190 miljoonaa tonnia, mikä vastaa noin 9,3 miljoonan barrelin päivätahtia. Viime vuonna tammi-toukokuussa vastaava tuontimäärä oli 8,6 miljoonaa barrelia päivässä. Kiinassa tuotetaan yhä pienempi osuus maassa tarvittavasta raakaöljystä ja maa onkin noussut maailman suurimmaksi öljyntuojaksi. Ulkomailta tuodun raakaöljyn määrä ylitti Kiinan oman raakaöljyn tuotannon jo vuonna 2009.

Tuontiöljylle on kysyntää, kun jalostamoiden tarve raakaöljylle on jatkuvasti kasvanut ja Kiinan oma tuotanto laskenut yhtämittaisesti jo vuoden 2015 loppupuolelta lähtien. Syinä tuotannon vähenemiselle ovat vanhentuneet tuotantolaitokset ja korkeat tuotantokustannukset, mutta myös öljyesiintymien ehtyminen. Maaliskuussa 2018 Kiinassa tuotettiin enää 3,7 miljoonaa barrelia päivässä, yhtä paljon kuin kymmenen vuotta sitten. Vielä kolme vuotta sitten päivätuotanto oli reilut 4,3 miljoonaa barrelia. Öljyn ohella myös muiden keskeisten raaka-aineiden tuontimäärät kasvoivat tammi-toukokuussa, eniten kasvoi kuparin tuonti (17 %).

Kokonaisuudessaan Kiinan tavaratuonnin arvo oli tammi-toukokuussa lähes 860 mrd. dollaria, mikä oli 21 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Tavaraviennin arvo kasvoi 12 % 960 mrd. dollariin. Kauppatase oli tammi-toukokuussa vajaan kolmanneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Osaltaan viennin ja tuonnin kasvuluvuissa näkyy valuuttakurssin vaikutus. Juan oli tammi-toukokuussa keskimäärin 8 % vahvempi kuin vuotta aiemmin. Juanmääräisesti tuonti kasvoi 11 % ja vienti 3 %. Viennin volyymi kasvoi Kiinan tullin arvion mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 7,5 % ja tuonnin volyymi 8,5 %.

Kiinan raaka-aineiden tuontimäärät

Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2018/23 Näytä viikkokatsaus 2018/25