BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/24

Presidentti Putin tapasi vierailullaan presidentti Xin ja osallistui Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen. Presidenttien tapaamisen yhteydessä allekirjoitettiin tuttuun tapaan liuta yhteistyöjulistuksia sekä muutamia liikesopimuksia esim. ydinvoimasta.

Venäjän ja Kiinan talousyhteistyö on lisääntynyt viime vuosina vähitellen, mutta ei läheskään venäläisten optimistisimpien odotusten mukaisesti. Heikomman kehityksen jälkeen maiden välinen kauppa kääntyi jälleen reippaaseen kasvuun viime vuonna. Venäjän tavaravienti Kiinaan oli noin 40 mrd. ja -tuonti Kiinasta lähes 50 mrd. dollaria. Kiina oli Venäjän tärkein yksittäinen kauppakumppani reilun 10 %:n osuudella viennistä ja 20 %:n osuudella tuonnista. Kiinan tavarakaupassa Venäjän osuus on vain noin 2 %. Venäjä vie Kiinaan lähinnä raakaöljyä ja tuo sieltä kulutustavaroita.

Palvelukaupan rooli on pienempi ja viime vuonna maiden välisen palveluviennin ja –tuonnin arvo oli runsaat 2 mrd. dollaria. Kiina on kuitenkin yksi Venäjän kannalta keskeisimpiä matkailumarkkinoita.

Maiden välisiä investointeja on yhä melko vähän muutamia yksittäisiä projekteja lukuun ottamatta. Kiinalaisten suorien sijoitusten tilastoitu kanta Venäjällä oli viime vuonna 4,5 mrd. ja venäläissijoitusten Kiinassa 0,2 mrd. dollaria. Suorien sijoitusten maatarkasteluun liittyy kuitenkin huomattavasti epävarmuutta etenkin Venäjän ja Kiinan kohdalla, koska sijoitukset kulkevat usein läpivirtausmaiden kautta.


Näytä viikkokatsaus 2018/23 Näytä viikkokatsaus 2018/25