BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/17

Kiinassa asuntomarkkinayritys SouFunin tilastojen mukaan asuntohintojen keskimääräisen nousuvauhdin hidastuminen jatkui vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. 99 kaupungin otoksessa asuntojen hinnat olivat maaliskuussa runsaat 6 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin, kun kasvuvauhti oli vuosi sitten vielä 17 %. Suurimpien kaupunkien hintakehitys on ollut alkuvuonna selvästi keskimääräistä hitaampaa. SouFunin mukaan uusien asuntojen keskihinta kiinalaiskaupungeissa oli maaliskuussa 14 100 juania/m2 (1 800 EUR), mutta esimerkiksi Shanghaissa se oli 47 000 juania (6 100 EUR) neliöltä.

Asuntoja myytiin tammi-maaliskuussa pinta-alalla mitattuna 3 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Koska asuntoja valmistui rakennuspinta-alalla mitattuna vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä 14 % vähemmän kuin vuotta aiemmin, myyntiä odottavien asuntojen yhteenlaskettu pinta-ala pieneni neljänneksen vuoden takaisesta. Uusia rakennushankkeita kuitenkin aloitettiin selvästi aiempaa enemmän. Rakennusaloituksia oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes 40 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Valtaosa näistä oli asuintaloja.

Hintojen nousun hidastumisesta huolimatta kasvava velkaantuminen, liikarakentaminen ja hintojen karkaaminen kauemmaksi tulokehityksestä aiheuttavat ongelmia. Asuntomarkkinoiden kuumenemisen taustalla on ollut osittain aluehallintojen pyrkimys saada lisätuloja maakaupoista. Kiinassa asunnon hankintaan kuluu kotitaloudelta jo keskimäärin lähes 30 vuoden tulot, ja suurimmissa kaupungeissa selvästi tätä enemmän.

Pitkään suunnitelmissa olleen kiinteistöveron toivotaan tuovan sekä helpotusta aluehallintojen budjetteihin, että hillitsevän spekulointia asuntomarkkinoilla ja kasvattavan vuokra-asuntojen suosiota. Maaliskuun kansankongressissa pääministeri Li ilmoitti lakivalmistelujen aloittamisesta, mutta tarkempaa aikataulua kiinteistöveron osalta ei ole kerrottu.

Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien vuosituloihin

Lähteet: Numbeo, Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2018/16 Näytä viikkokatsaus 2018/18