BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/14

Maaliskuun lopulla presidentti Trump ilmoitti uudesta suunnitelmasta asettaa 25 prosentin ylimääräinen tuontitulli joukolle kiinalaistuotteita, jos Kiina ei avaa markkinoitaan ja lopeta tekijänoikeuksien rikkomista. Suunnitelma konkretisoitui tiistaina 3.4., kun Yhdysvallat odotetusti julkaisi yli 1 300 tuotetta sisältävän listan kiinalaisista tuontitavaroista, joihin korotettu tulli tullaan tarvittaessa kohdentamaan. Yhdysvallat toi näitä tuotteita Kiinasta viime vuonna noin 50 mrd. dollarin arvosta (10 % koko Kiinan-tuonnista). Lista sisältää kirjavan valikoiman lääkkeitä, sairaalalaitteita, erilaisia koneita, elektroniikkaa ja muita tavaroita. Yhdysvaltain hallinnon mukaan tullit kohdistuvat Kiinan protektionistista teollisuuspolitiikkaa vastaan.

Kiinan vastaus listan julkaisemiseen tuli heti keskiviikkona 4.4., kun se julkaisi oman listan 106 amerikkalaisesta tuontituotteesta, joille se tarvittaessa asettaa 25 prosentin lisätullin. Yhdysvaltojen tapaan Kiinan toimet kohdistuvat tuontiin, jonka arvo vuositasolla on noin 50 mrd. dollaria (32 % Kiinan Yhdysvaltojen-tuonnista). Listalla on mm. soijapavut, lentokoneita ja autoja.

Vaikka tilanne on kehittynyt vaaralliseen suuntaan, neuvotteluratkaisulle on vielä aikaa. Yhdysvaltojen tullikorotukset (ja Kiinan vastatoimet) tulevat kuulemisprosessin takia voimaan aikaisintaan toukokuun lopussa. Kiina on jo pitkään puhunut uudistuksista, joita Yhdysvallat nyt hakee (ja monet muutkin toivovat), mikä tarjoaa pohjan neuvotteluille.


Näytä viikkokatsaus 2018/13 Näytä viikkokatsaus 2018/15