BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2018/02

Valtion eri budjettitasoilta maksetut palkat ja eläkkeet putosivat vuosina 2014–16 reaalisesti hyvin paljon, sillä nimelliskorotukset olivat niukkoja etenkin vuonna 2015 yltyneen inflaation rinnalla. Viime vuodelle eläkkeiden ja keskeisimpien sosiaalitukien yleiset inflaatiokorotukset palautettiin. Tälle vuodelle ne ja viranhaltijoiden yleiskorotukset on mitoitettu ennustetun inflaation mukaan (vajaat 4 %). Aiempien vaalijaksojen (2007–08 ja 2011–12) jättikorotuksiin verrattuna tämän vuoden lisäykset ovat pieniä.

Julkisen talouden palkkojen yleiskorotukset olivat jäissä neljä vuotta, minkä jälkeen presidentti Putin viime keväänä esitti korotuksia. Federaation, alueiden ja kuntien tasolla ainakin viranhaltijat saivat yleiskorotukset vuoden alussa. Lisäksi palkat nousevat edelleen hyvin nopeasti niissä julkisen talouden työntekijäryhmissä, joiden palkat Putin määräsi keväällä 2012 kovaan ja pitkään nousuun. Yleisen minimipalkan korotus vuoden alussa nostaa myös eräiden julkisen talouden työntekijöiden palkkoja reippaasti, sillä korotus on yli 20 % sekä tänä että ensi vuonna, jolloin minimipalkka yltää ensi kertaa viralliseen minimielintasoon.

Vanhuuseläkkeiden yleiskorotukset, joita työskentelevät eläkeläiset eivät saa, toteutettiin myös jo vuoden alussa. Valtion- ja sosiaalieläkkeiden saajille korotus tulee työskentelystä riippumatta keväällä. Äitiyspääoman myöntämistä on jatkettu vuoteen 2021 ja sen käyttöä asunnon hankintaan ja lastenhoitoon on helpotettu, minkä ohella osa pienituloisista lapsiperheistä saa nyt 1,5 vuoden kuukausitukea.

Uutena veroetuna myös kaikki eläkeläiset saavat nyt uusitun maaveroalennuksen, joka koskee mm. kotipalstoja. Yksityishenkilöiden omaisuus-, maa- ja kuljetusvälineveroista ennen 1.1.2015 kertyneet perintäkelvottomat rästit, korotukset ja sakot pyyhitään pois. Sama koskee ilman yhtiötä toimivien ja toimineiden pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien veroja (pl. valmisteverot, ulkomaankaupan verot ja kaivannaisverot) ja sosiaaliverorästejä ajalta ennen 1.1.2017.

Julkisen talouden keskipalkan ja keskieläkkeen nousu 2006–17

Lähteet: Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2018/01 Näytä viikkokatsaus 2018/03