BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/02

Juanin dollarikurssi heikkeni 9.1. yllättäen 0,5 % arvoon 6,53, kun Kiinan keskuspankki muutti juanin dollaria vastaan aamuisin ilmoitettavan viitekurssin (fixing) laskentatapaa. Uusien ohjeiden mukaan fixing-kurssin määrittelyyn osallistuvien pankkien ei tarvitse sisällyttää arvioonsa ns. vastasyklistä tekijää, joka markkinatoimijoiden mukaan on tukenut juania. Päivän aikana juan voi vahvistua tai heikentyä korkeintaan 2 % suhteessa viitekurssiin, mutta käytännössä päivävaihtelu on pidetty hyvin pienenä.

Epämääräisesti määritelty vastasyklinen tekijä lisättiin viitekurssin määrittelykriteereihin viime vuoden toukokuussa, jolloin sen käyttöönottoa perusteltiin markkinoiden ylilyöntien torjumisella. Dollarin heikentyminen ja luottamuksen vahvistuminen juaniin ovat nyt mahdollistaneet paluun järjestelmään, jossa viitekurssin on tarkoitus heijastella puhtaammin markkinoiden kysyntä- ja tarjontatilannetta. Tilanteen muuttuessa mikään ei tietysti estä palaamasta vastasyklisen tekijän käyttöön.

Kiinan tavoite on nykyistä huomattavasti vapaammin määräytyvä valuuttakurssi ja vapaammat pääomaliikkeet, mutta edistyminen tavoitteiden suuntaan on ollut hidasta ja tempoilevaa. Vaikka pääomatuonnin liberalisointia on jatkettu, pääomaviennin rajoituksia on kiristetty. Tämän vuoden alussa Kiinan viranomaiset rajoittivat yksityisten kansalaisten mahdollisuutta nostaa ulkomailla valuuttoja kiinalaispankeissa olevilta tileiltä 100 000 juaniin (15 400 USD) vuodessa ja 10 000 juaniin päivässä, kun aikaisemmin rajoitus oli tilikohtainen. Yksityishenkilöiden vuosittainen 50 000 dollarin valuutanvaihtokiintiö on säilytetty ennallaan, vaikka senkin valvontaa on tiettävästi kiristetty.

Kiinan valuuttavaranto kasvoi viime vuonna lähes 130 mrd. dollaria 3 140 mrd. dollariin osin valuuttakurssimuutosten seurauksena. Vuosina 2015–2016 valuuttavaranto väheni yli 830 mrd. dollaria.


Näytä viikkokatsaus 2018/01 Näytä viikkokatsaus 2018/03