BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/51

Kiinan keskuspankin mukaan kotitalouksien velkakanta on kasvanut kuluvana vuonna erittäin nopeasti, noin 30 % vuotta aiemmasta. Kasvu on hieman hidastunut viime kuukausien aikana, mutta se on pysytellyt edelleen yli 20 prosentin vauhdissa. Kiinassa kotitalouksilla on velkaa alle 50 % BKT:stä, mikä on kansainvälisesti verrattuna kohtalaisen vähän. Velasta noin 75 % on asuntolainoja.

Omistusasuminen on Kiinassa yleisin asumismuoto. Tästä huolimatta asuntojen osto pankkilainalla on Kiinassa suhteellisen nuori ilmiö, sillä aiemmin asuntoja ostettiin pitkälti käteisellä. Käteistä tosin oli saatettu lainata perheeltä tai suvulta. Asuntolainojen voimakas kasvu onkin aikaisempaa selvemmin altistanut kotitaloudet ja liikepankit asuntojen hintojen mahdolliselle laskulle. Lisäksi asunnon ostajien tiedetään käyttävän myös kulutusluottoja ja muuta lyhytaikaista rahoitusta kattaakseen asuntokaupassa vaaditun käteisosuuden, joka on esim. Shanghaissa 30 % asunnon hinnasta. Myös muita luottokanavia ja laittomiakin keinoja käytetään käteisvaatimuksen kiertämiseksi.

Asuntolainojen nopea kasvu on heijastellut asuntojen hintojen voimakasta nousua viime vuosien aikana. Kiinan suurimmissa kaupungeissa asunnot ovat jo maailman kalliimpien joukossa, kun hinnat suhteutetaan paikalliseen tulotasoon. Hintojen nousu on huolestuttanut jo pitkään myös maan korkeinta johtoa ja sen hillitsemiseksi monet kaupungit ovat kiristäneet asuntokauppaan liittyviä sääntöjä. Esimerkiksi käteisvaatimuksia on korotettu ja jotkut kaupungit ovat asettaneet säännöksi, että asunnon saa myydä aikaisintaan 2, 3 tai jopa 5 vuoden päästä sen ostosta. Myös pankkien asuntolainauksen valvontaa on pyritty tehostamaan.

Kesän ja syksyn aikana tilastoviraston mukaan asuntojen hinnat ovat pysyneet suurin piirtein ennallaan suurimmissa kaupungeissa. Muissa kaupungeissa sen sijaan hintojen nousu on edelleen jatkunut, mutta maltillisena. Aluekohtaiset vaihtelut ovat kuitenkin suuria sekä kaupunkien välillä että niiden sisällä. Hintojen nousun rauhoittuminen on näkynyt myös rakentamisessa. Loppukevään ja syksyn välillä asuntorakentamisen kasvu hidastui selvästi. Marraskuussa se tosin taas piristyi ja tonttimaaoikeuksien ostot ovat kasvaneet nopeasti kesästä lähtien.


Näytä viikkokatsaus 2017/50