BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/49

Konsolidoidun budjetin (federaation, alueiden, kuntien ja valtion sosiaalirahastojen budjettien) tulojen elpyminen jäähtyi alkuvuoden kovasta vauhdista 10 prosenttiin vuoden kolmannella neljänneksellä. Tammi-syyskuun vuosikasvu oli 14 %. Öljy- & kaasuverotulot kasvoivat 24 %, mutta nimenomaan öljynhinnan nopean toipumisen antama nousu budjettituloille on jäänyt alkuvuoden ilmiöksi. Muiden budjettitulojen kasvu on jatkunut yli 10 prosentin tahtiin eli paljon yli inflaation. Tämä koskee kaikkia suuria verolajeja kuten ALV:tä ja sosiaaliveroja ja viittaa siihen, että verotettavaa toimintaa on saatu lisääntyvästi verotuksen piiriin.

Konsolidoidun budjetin tulojen ja -menojen kehitys 2008–17

Lähde: Finanssiministeriö

Konsolidoidun budjetin menot kasvoivat tammi-syyskuussa 6 % vuodentakaisesta. Useiden menoerien kehitys on eronnut paljon menoarvioista. Etenkin sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet ennakoitua nopeammin (13 %). Sen sijaan menot puolustukseen (-8 %) ja sisäiseen turvallisuuteen (0 %) sekä terveydenhoitoon (-7 %) ovat alittaneet menoarviot roimasti. Niihin voi odottaa suuria lisäyksiä loppuvuonna, jolloin budjetin kokonaismenot yleensäkin nousevat jyrkästi. Finanssiministeriön arviot federaatiobudjetin ja sosiaalirahastojen koko tämän vuoden menojen kasvusta lisäbudjetteineen ovat nousseet 8–9 prosenttiin.

Konsolidoitu budjetti oli tammi-syyskuussa hieman ylijäämäinen (0,6 % BKT:stä). Tämä enteilee koko vuodelle suhteellisen pientä alijäämää.


Näytä viikkokatsaus 2017/48 Näytä viikkokatsaus 2017/50