BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/48

Ulkomailta Venäjälle tulleiden suorien sijoitusten nettovirta oli tammi-kesäkuussa 17 mrd. dollaria eli selvästi enemmän kuin parina aiempana vuonna. Myös Venäjältä ulkomaille tehdyt suorat sijoitukset kasvoivat hieman vuotta aiemmasta ja niiden nettovirta oli 16 mrd. dollaria. Ulkomaisten suorien sijoitusten kanta Venäjällä on 405 mrd. dollaria ja venäläisten ulkomailla 435 mrd. dollaria (noin 30 % BKT:stä).

Venäjän viime vuosien talousongelmat ovat vähentäneet suoria sijoituksia, mutta vaikutukset ovat olleet rajallisia. Venäjän suorista ulkomaisista sijoituksista suuri osa on kuitenkin ulkomaiden, kuten Kyproksen ja Bahaman kautta kierrätettyä venäläistä pääomaa. Kierrätyksen syitä ovat mm. kotimaisten instituutioiden heikkous ja veroedut. Pääoman kierrättämistä on viime vuosina yritetty suitsia ja saada yritykset siirtämään toimintansa kokonaan Venäjälle.

Suorien sijoitusten tilastointiin liittyy ylipäänsä paljon haasteita ja yksittäiset yrityskaupat voivat heilutella investointilukuja huomattavasti. Viime vuoden lopulla Venäjälle Singaporesta tehtyihin suoriin sijoituksiin tuli poikkeuksellinen piikki, kun Rosneftista myytiin osuus Qatarin sijoitusrahaston ja Glencoren Singaporeen rekisteröidylle yhteisyritykselle. Tänä vuonna taas Venäjältä Singaporeen tehdyt suorat pääomasijoitukset ponnahtivat moninkertaisiksi.

Suorien ulkomaisten sijoitusten nettovirrat ulkomailta Venäjälle ja Venäjältä ulkomaille

Lähde: Venäjän keskuspankki            *sis. Rosneft-kaupan


Näytä viikkokatsaus 2017/47 Näytä viikkokatsaus 2017/49