BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/48

Kiinan finanssiministeriö ilmoitti viime viikolla, että 187 kulutustavaran tuontitulleja lasketaan joulukuun alusta alkaen. Tuontitullit laskevat keskimäärin 17 prosentista alle 8 prosenttiin. Listalla on hyvin monenlaisia kulutustuotteita kuten mereneläviä, juustoja, pähkinöitä, kivennäisvesi, alkoholijuomia, lääkkeitä, hajuvedet ja kosmetiikkaa, hygieniatuotteita, vaatteita, kodinkoneita ja -laitteita sekä lasten vaipat. Monia listalla olevia tuotteita voi kuvailla ylellisyystavaroiksi.

Kauppajärjestö WTO:n mukaan muiden kuin maataloustuotteiden keskimääräinen tuontitulli oli Kiinassa 9 % vuonna 2015 eli suhteellisen matala verrattuna muihin nouseviin talouksiin (6–60 %), mutta selvästi korkeampi kuin kehittyneissä talouksissa (2–4 %).

Vaikka tehty tullien muutos on suuri, monet tarkkailijat arvioivat vaikutusten jäävän suhteellisen vähäiseksi kuten kävi vuonna 2015, jolloin suoritettiin vastaava tullien leikkaus. Toimi lieneekin lähinnä suunnattu tasapuolistamaan verkkokaupan ja kivijalkakauppojen asemaa. Kiinalaiset voivat tilata ulkomailla sijaitsevasta verkkokaupasta tullivapaasti 2 000 juanin (250 EUR) tuotteen ja vuoden aikana tullivapaasti voi tilata yhteensä 20 000 juanilla (2 500 EUR). Lisäksi verkkokaupoilla on tarjota selvästi kivijalkakauppoja edullisempi arvonlisä- ja kulutusvero.


Näytä viikkokatsaus 2017/47 Näytä viikkokatsaus 2017/49