BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/38

Keskuspankki ilmoitti torstaina 21.9. tulevansa Binbankin pääomistajaksi, jolloin sen toiminta jatkuu normaalisti ja eikä sen velkoja muuteta osakepääomaksi. Ilmoitus kattaa myös Binbankiin kytköksissä olevan Rostbankin. Binbank on yksityisomisteinen, tasearvoltaan Venäjän 12. suurin pankki. Se on kolmas viime kuukausina vaikeuksiin ajautunut suurehko pankki Otkritien ja Jugran jälkeen. Keskuspankki hyväksyi viime viikolla Otkritien saneeraussuunnitelman, johon kuuluu keskuspankin pääomitus. Pankkivalvonnasta vastaavan varapääjohtajan ennakkoarvio pääomitustarpeesta on 250–400 mrd. ruplaa (4–6 mrd. euroa). Jugra joutui konkurssiin elokuussa.

Markkinareaktiot pankkien ongelmiin ovat olleet kokonaisuudessaan rajallisia, mutta markkinoilla vellovat huhut muutamien pankkien ongelmista ovat vaikeuttaneet niiden tilannetta. Elokuussa niistä vedettiin jonkin verran pois talletuksia ja ne tarvitsivat keskuspankkirahoitusta. Pääosa rahoituksesta meni Otkritielle, jonka taseessa oli elokuun lopussa lähes 1 100 mrd. ruplan (16 mrd. euron) arvosta keskuspankkiluottoja. Koko pankkisektorin tasolla talletukset pysyivät elokuussa kuitenkin lähes ennallaan ja korot pankkienvälisillä markkinoilla ovat pysyneet suhteellisen matalina. Keskuspankki on mm. ottanut käyttöön uuden hätärahoitusvälineen ja laajentanut järjestelmän kannalta tärkeiden pankkien listaa. Viimeaikaisten ongelmien on arvioitu liittyvän pitkälti yksittäisten pankkien toimintaan, kuten liialliseen lähipiirin luototukseen ja yltiöpäiseen laajentumiseen mm. ostamalla saneerattavia pankkeja.

Viime vuosina lukuisat pankit ovat joutuneet Venäjällä konkurssiin tai saneeraukseen pankkivalvonnan kiristyessä. Pääosa niistä on ollut pieniä ja hämäräperäisiä pankkeja, jotka keskuspankki on pyrkinyt määrätietoisesti kitkemään järjestelmästä, mutta joukossa on ollut muutamia suurempiakin pankkeja. Ongelmapankeista tähän saakka huolehtinut Talletustakuuvirasto on vuoden 2014 alusta lähtien korvannut menetettyjä talletuksia sekä pääomittanut pankkeja yhteensä noin 2 300 mrd. ruplan (33 mrd. euron) arvosta.


Näytä viikkokatsaus 2017/37 Näytä viikkokatsaus 2017/39