BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/38

Elokuussa teollisuustuotanto lisääntyi Rosstatin mukaan kausitasoitettuna ja työpäiväkorjattuna hieman edellisestä kuukaudesta heikon kesä-heinäkuun jälkeen. Tuotantoa oli 1,5 % enemmän kuin elokuussa 2016 ja koko tammi-elokuun jaksolla vajaat 2 % vuodentakaista enemmän. Jalostusteollisuuden tuotanto lisääntyi elokuussa hieman, mikä nosti tammi-elokuun tuotannon vajaan prosentin suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Kaivannaisteollisuuden tuotanto sen sijaan supistui kuukausitasolla heinä-elokuussa, joskin tuotanto oli elokuussa kuten myös tammi-elokuussa noin 3 % vuodentakaista suurempi. Kaivannaisteollisuuden eräillä muilla lohkoilla kuin öljyn tuotannossa keväällä ja kesällä vallinnut buumi on selvästi laantunut.

Maataloustuotanto piristyi heikon alkukesän jälkeen tuntuvasti elokuussa, kun viivästynyt satojen korjuu on alkanut saada kiinni normaalia rytmiä. Talouden muilla pääsektoreilla elpyminen jatkui. Rakentaminen lisääntyi jo viidennen peräkkäisen kuukauden, ja rakennustoiminnan määrä pysyi elokuussa 6 % vuodentakaista suurempana. Tavarakuljetukset ovat olleet nousussa myös viime kuukaudet, ja niitä oli tammi-elokuussa yli 7 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vähittäiskaupan kausitasoitettu myynnin määrä lisääntyi edelleen hieman elokuussa. Myynti on toipunut vähitellen jo puoli vuotta, ja elokuussa se kipusi lähes 2 % suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Elintarvikkeiden myynti vilkastui selvästi elokuussa, ja muiden tavaroiden myynnin keväällä alkanut lievä kasvu jatkui.


Näytä viikkokatsaus 2017/37 Näytä viikkokatsaus 2017/39