BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/37

Heinäkuun lopusta syyskuun alkuviikolle asti juan vahvistui dollaria vastaan 4 %. Osittain vahvistuminen johtui dollarin heikkenemisestä (dollarin kauppapainotettu kurssi heikkeni 2 %), mutta juan vahvistui myös muita valuuttoja vastaan. Keskuspankin käyttämä CFETS-indeksi vahvistui lähes 3 % ja juanin eurokurssi 1 %. Torstaina 14.9. juanin dollarikurssi oli yhä 6 % vahvempi viime vuoden loppuun verrattuna, mutta euroa vastaan juan on tänä vuonna heikentynyt 6 %.

Juanin aloituskurssin määräytymismekanismiin alkukesästä mukaan otettu ns. vastasyklinen tekijä (ks. Viikkokatsaus 22/2017) näyttää antaneen uuden muodollisen keinon vaikuttaa dollarikurssin kehitykseen halutulla tavalla.

Kuluvalla viikolla juan on heikentynyt hieman, sillä keskuspankki poisti maanantaista (11.9.) lähtien 20 % reservivaatimuksen valuuttatermiinikaupasta sekä Hongkongin ja muiden ulkomaisten keskusten juan-talletuksilta. Keskuspankki asetti varantovaatimukset vuoden 2015 lopulla ja 2016 alussa valuuttakurssin nopean heikkenemisen ja pääoman ulosvirtauksen hillitsemiseksi. Reservivaatimuksen poistaminen vähentää valuuttakaupan kustannuksia ja tekee kurssimuutoksia vastaan suojautumisesta halvempaa.

Valuutan vahvistuessa myös juan-talletukset Hongkongissa ovat kasvaneet hieman. Vuosina 2015–16 talletusten arvo lähes puolittui. Juanin muutospaineiden arviointiin on käytetty Hongkongissa noteerattavaa teoriassa vapaasti määräytyvää CNH-kurssia. Juanin heikkenemispaineiden ollessa vahvoja vuonna 2016 Kiina kuitenkin vaikutti myös CNH-kurssin kehitykseen. Kuluvana vuonna ero Manner-Kiinan CNY- ja Hongkongin CNH-kurssin välillä on ollut hyvin pieni.

Valuuttakurssin vahvistuminen ja valtion tiukemmat toimet ovat hillinneet pääoman ulosvirtaa. Kuluvana vuonna valuuttavarannon arvo on noussut 81 mrd. dollaria ja elokuun lopussa varanto oli 3 092 mrd. USD. Osa vahvistumisesta johtuu arvonmuutoksista. Kun mukaan otetaan myös kulta, SDR ja IMF-varanto-osuus, koko varannon arvo on 3 188 mrd. USD.

Juanin dollari- ja eurokurssi sekä kauppapainotettu nimellinen kurssi (NEER)

Lähteet: Reuters, EKP, J.P. Morgan


Näytä viikkokatsaus 2017/36 Näytä viikkokatsaus 2017/38
;