BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/21

Kyberasiainhallinnon julkaisemat uudet säädökset vahvistavat puolueen valtaa uutissisällön ohjailussa niin, että kesäkuun alusta kaikkien online-uutisia tuottavilla ja jakavilla sivustoilla tulee olla puolueen hyväksymä toimitus. Säännökset tulevat voimaan samanaikaisesti uuden kyberturvallisuuslain kanssa.

Kyberturvallisuuslaki on aiheuttanut huolta Kiinassa toimivissa ulkomaisissa teknologiayrityksissä, sillä lain mukaan yritysten tulee tallentaa osa tiedoistaan kiinalaisilla palvelimille, hyväksyttää teknologiaansa viranomaisilla ja sallia tietojärjestelmien tarkastukset (BOFIT Viikkokatsaus 2016/46). Muun muassa EU:n ja Yhdysvaltain kauppakamarit vastustavat uutta lakia ja ne ovat viimeviikkoina toivoneet lain toimeenpanon lykkäämistä.

Uusi kyberlaki ja online-uutisoinnin tiukentaminen ovat ristiriidassa Kiinan talouden uudistamis- ja avautumisstrategian kanssa. Joidenkin arvioiden mukaan tiedonvälityksen rajoittamisen taustalla on puolueen tarve ennakoida hidastuvasta talouskasvusta aiheutuvaa sosiaalista levottomuutta.


Näytä viikkokatsaus 2017/20 Näytä viikkokatsaus 2017/22