BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/21

Asuntohintojen nousu Kiinan isoissa kaupungeissa ei näytä merkittävästi hidastuneen rajoitteista huolimatta. Alkuvuonna useat kymmenet kaupungit ovat asettaneet uusia rajoitteita mm. omistettavien asuntojen määrälle, jälleenmyyntiajoille sekä vaadittavan käteisrahan osuudelle. Tilastoviraston raportoimissa 70 kaupungissa vanhojen asuntojen hinnat olivat huhtikuussa keskimäärin 10 % vuodentakaista korkeammalla. Vuodentakaiseen verrattuna hinnat olivat laskussa vain kuudessa kaupungissa. Isoimmissa kaupungeissa kallistuminen on hieman hidastunut. Shenzhenissä hinnat nousivat huhtikuussa enää 5 % vuodentaikaisesta, mutta Pekingissä ja Guangzhoussa kasvua oli yhä yli 20 %.

Hintojen nousu on kasvattanut asuntokaupan arvoa. Pinta-alalla tarkasteltuna asuntokaupan rajoitteet näyttävät ainakin osittain purreen, sillä tilastoviraston mukaan koko maan asuntomyynnin kasvu hidastui huhtikuussa 5 prosenttiin, kun vielä vuosi sitten kasvuvauhti oli useita kymmeniä prosentteja. Asuinneliöillä mitaten uusia rakennuskohteita aloitettiin tammi-huhtikuussa 18 % enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana ja rakennusmaan myynti kasvoi pinta-alalla mitaten 8 %. Tonttimaan myynti laski vuosina 2014–2016. Myyntiä odottavien asuntojen kanta on kääntynyt kuluvana vuonna laskuun.

Vuokramarkkinat Kiinassa ovat kehittymättömät ja suurin osa väestöstä omistaa asuntonsa. Asuntoministeriö julkaisi viime viikolla ehdotuksen uudesta kiinteistöjen myyntiä ja vuokrausta koskevasta laista, jossa vuokralaisen oikeuksia parannettaisiin mm. kannustamalla pidempiin vuokrasopimuksiin, rajoittamalla sopimusten vastaisia vuokrien korotuksia ja velvoittamalla vuokranantajat kolmen kuukauden irtisanomisaikaan. Ehdotus on avoinna kommenteille.


Näytä viikkokatsaus 2017/20 Näytä viikkokatsaus 2017/22