BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/20

Presidentti Xin Yhdysvaltojen vierailulla huhtikuussa maat sopivat käyvänsä neuvotteluita kaupan esteiden vapauttamisesta seuraavan 100 päivän aikana. Viime viikolla (11.5.) silkkitie-kokouksen alla Yhdysvallat ja Kiina julkaisivat 10 kohdan listan neuvotteluiden tähänastisista tuloksista. Pääosin toimet olivat laajasti muotoiltuja, ja osasta oli periaatetasolla olemassa jo aiempi sopimus.

Kiinan aiemmin lupaamille yhdysvaltalaisen naudanlihan tuonnin avaamiselle ja luottokorttiyhtiöiden mahdollisuudelle hakea toimintalisenssiä Kiinassa asetettiin nyt päivämäärä. Kiina lupasi myös sallia ulkomaisten yhtiöiden tuottaa luottoluokituspalveluita ja nopeuttaa hakemusten käsittelyä geenimuunneltujen viljojen tuonnin sallimiseksi. Vastaavasti Yhdysvallat sallii kypsennetyn kanalihan tuonnin Kiinasta ja nesteytetyn maakaasun viennin Kiinaan. Lisäksi Yhdysvallat julisti tunnistavansa Kiinan silkkitie-hankkeen merkityksen ja lähetti virallisen delegaation kokoukseen.

Saavutettuja tuloksia on pidetty lähinnä osoituksena maiden yhteistyöhalusta, ja se on hälventänyt mahdollisen kauppasodan pelkoja. Maat keskustelevat 100 päivän kauppaneuvotteluikkunan laajentamisesta vuoden mittaiseksi. Yritykset odottavat toimien käytäntöön panoa ennen kuin niiden tosiasiallisia vaikutuksia voidaan arvioida.


Näytä viikkokatsaus 2017/19 Näytä viikkokatsaus 2017/21