BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/11

Tällä viikolla julkistetut tammi-helmikuun perustilastot eivät tarjonneet suuria yllätyksiä. Teollisuustuotanto kasvoi reaalisesti tammi-helmikuussa vuodentakaisesta runsaat 6 %. Tämä on aavistuksen nopeammin kuin viime vuoden loppukuukausina ja noin prosenttiyksikön nopeammin kuin tammi-helmikuussa 2016. Vähittäiskauppa kasvoi runsaat 8 %, mikä puolestaan on prosenttiyksikön hitaampaa kuin viime vuoden loppupuolella ja puolitoista prosenttiyksikköä hitaampaa kuin viime vuoden tammi-helmikuussa.

Kaupunkialueiden kiinteiden investointien (FAI) kehitys on tärkeä indikaattori, koska investoinnit kattavat edelleen yli 40 % BKT:stä. Tammi-helmikuussa investoinnit olivat arvoltaan vajaat 9 % suuremmat kuin vuosi sitten, mutta maltillinenkin arvio investointien hintakehityksestä pudottaa investointien reaalikasvun 7 prosentin paikkeille. Vaikka investointien kasvu tammi-helmikuussa oli nopeampaa kuin joulukuussa, niin investointien kasvun hidastuva trendi tuskin on taittunut. Vuoden 2016 alussa investoinnit kasvoivat julkisten investointien vetämänä lähes kaksinkertaisella nopeudella tämän vuoden alkuun verrattuna. Myös tämän vuoden tammi-helmikuussa julkiset investoinnit kasvoivat huomattavasti yksityisiä investointeja nopeammin. Yksityiset investoinnit kattavat kuitenkin noin 60 % kaikista investoinneista.

Kiinan talouskasvu näyttää jatkuvan vahvana, mutta vauhti on pikemminkin hidastumassa kuin kiihtymässä. Tilanteen arviointia vaikeuttavat tilasto-ongelmat. Virallisten tilastojen mukaan BKT:n kasvu on ollut epäuskottavan tasaista ja se näyttää heijastavan enemmän virallista kasvutavoitetta kuin todellista kehitystä. Monet indikaattorit viittaavat todellisen kasvun olleen ajoittain huomattavasti raportoitua hitaampaa etenkin vuoden 2014 jälkeen. On myös syytä epäillä, että Liaoningin maakunnassa äskettäin paljastettu massiivinen tilastojen vääristely ei ole yksittäistapaus.

Kiinan teollisuustuotanto, vähittäiskauppa ja investoinnit*

* Tammi-helmikuun 2017 investointikehitys pohjautuu hinta-arvioon.

Lähde: Macrobond, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2017/10 Näytä viikkokatsaus 2017/12