BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/06

Teollisuustuotanto lisääntyi vuonna 2016 kaikilla suuralueilla eli federaatiopiireissä kuten myös Moskovan kaupungin ja Moskovan alueen keskittymässä sekä Pietarissa. Kasvu oli kuitenkin vain 0,5–1,5 % Luoteis-Venäjällä, Volgan alueella sekä Uralin itäpuolisilla suuralueilla, mutta yli 6 % Moskova-keskittymässä ja etelässä.

Vähittäiskaupan myynnin määrän väheneminen sen sijaan jatkui viime vuonna kaikilla suuralueilla. Pudotus oli enää pari prosenttia Luoteis-Venäjällä, Volgalla ja etelässä, mutta edelleen 6–7 % Keski-Venäjällä ja Uralilla. Vuosina 2015–16 vähittäiskauppa supistui 16–18 % varsin laajalti eli Moskova-keskittymässä ja muualla Keski-Venäjällä sekä Volgalla, Uralilla ja Siperiassa. Pietarissa kauppa vähentyi samaan aikaan 6 %.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana teollisuus ja vähittäiskauppa ovat kasvaneet osin hyvin erilaisella tahdilla eri puolilla Venäjää (kuva). Nopeimmin vähittäiskauppa on lisääntynyt etelässä, Volgalla ja Kauko-Idässä. Moskova-keskittymän osuus koko maan vähittäiskaupasta oli kuitenkin viime vuonna edelleen selvästi yli viidesosa. Teollisuus on kasvanut nopeasti kaivannaistuotannon johdosta Kauko-Idässä ja Siperiassa ja lähinnä jalostusteollisuuden ansiosta etelässä. Keski- ja Luoteis-Venäjällä teollisuus on kasvanut hitaasti, eikä lainkaan Uralilla, jossa kasvua on painanut suuri riippuvuus vähenevästä öljyn ja kaasun tuotannosta.

Teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan reaalinen kehitys Venäjän suuralueilla ja -keskuksissa 2007–2016

Lähde: Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2017/05 Näytä viikkokatsaus 2017/07