BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/04

Raakaöljyä (ml. kaasukondensaatti) tuotettiin viime vuonna noin 550 milj. tonnia (11 mbd) eli eniten sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Tuotanto kasvoi vajaat 3 % vuotta aiemmasta. Kasvua kertyi lähinnä uudemmilta kentiltä esim. Sahalinilla ja Jamalin-Nenetsiassa, kun taas perinteisten suurten kenttien tuotanto supistui edelleen.

Koska öljyn tuotannon kasvu riippuu uusista hankalammin hyödynnettävistä esiintymistä, sen on arvioitu hidastuvan selvästi tänä ja seuraavina vuosina. Lisäksi tuotantoa on määrä rajoittaa ainakin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Venäjän ja muiden öljyntuottajamaiden solmiman sopimuksen puitteissa. Energiaministeri Novakin mukaan tuotantoa aiotaan leikata viime lokakuun tasosta vähitellen siten, että touko-kesäkuussa se on 10,9 mbd. Tällä tasolla Venäjän öljyntuotanto olisi tammi-kesäkuussa suunnilleen sama kuin vuotta aiemmin. Venäjän talousministeriön ennen tuotantorajoitussopimusta laaditussa ennusteessa öljyn tuotannon odotetaan kasvavan tänä vuonna 0,7 %. Sopimuksen jälkeen julkaistussa IEA:n ennusteessa tuotannon odotetaan kasvavan 0,3 % ja OPECin ennusteessa supistuvan 0,2 %.

Sopimukseen osallistuvien maiden ministerit pitivät viime viikonloppuna ensimmäisen seurantakokouksen. Tilastoja tämän vuoden tuotannosta ei vielä ole, mutta ministerit arvioivat maiden supistaneen tuotantoaan suunnitellusti. Öljyn hinta hypähti selvästi, kun sopimus solmittiin marraskuun lopulla. Viime viikkoina se on vakiintunut 55 dollarin tuntumaan ja vuoden lopun futuurihinta 57 dollariin (Brent).


Näytä viikkokatsaus 2017/03 Näytä viikkokatsaus 2017/05