BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/01

Keskuspankki ilmoitti joulukuun lopulla, että vuoden 2017 alusta lähtien juanin CFETS-valuuttaindeksiä laajennetaan 13 valuutasta 24 valuuttaan. Lisätyt valuutat ovat Korean won, Turkin liira, Meksikon peso, Etelä-Afrikan randi, Unkarin forintti, Puolan zloty, Ruotsin, Tanskan ja Norjan kruunut sekä Saudi-Arabian rial ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien dirhami, joiden kurssit on sidottu dollariin. Käytännössä indeksin laajentamisen merkitys jäänee vähäiseksi. Ylipäätään joulukuussa 2015 julkistetun valuuttaindeksin todellinen tarve ja merkitys on epäselvä. Hyvin laajaan koriin perustuva indeksi ei ole käyttäjäystävällinen ja dollarin asema on täysin keskeinen. Keskuspankki asettaa joka päivä juanin aloituskurssin (fixing) dollariin nähden, jonka ympärillä juanin sallitaan vahvistua tai heikentyä enintään 2 %. Markkinatoimijat ilmoittavat keskuspankille arvionsa seuraavan päivän aloituskurssista, jonka kesän 2015 menetelmäuudistuksen jälkeen tulisi perustua edellispäivän päätöskurssiin ja heijastella valuutan kysyntä- ja tarjontapaineita markkinoilla. CFETS-valuuttaindeksin lisäksi keskuspankki julkaisee markkinatilanteen arvioimiseksi myös BIS:n ja SDR:n valuuttakorin mukaisia indeksejä.

Viime vuoden aikana muiden sijoittamiseen liittyvien motiivien ohella epävarmuus Kiinan talouskehityksestä vauhditti pääomavirtaa pois Kiinasta, ja juanin kurssi heikkeni 6 % dollariin nähden ja 4 % euroon nähden. Kiinalaistuotteiden hintakilpailukykyä paremmin kuvaava reaalinen kauppapainotettu valuuttakurssi (REER) oli marraskuussa 7 % heikompi kuin vuotta aiemmin.

Juanin heikkenemispaineen hillitsemiseksi Kiina on tiukentanut pääomarajoituksiaan ja tehostanut niiden valvontaa sekä intervenoinut valuuttamarkkinoilla. Myös korot ovat olleet nousussa sekä Kiinan kotimaisilla rahamarkkinoilla että Hongkongissa, jossa CNH:n viikon interbank-korko nousi torstaina 5.1. jo 18 prosenttiin. Lehtitietojen mukaan Kiina on suunnittelemassa lisää toimia heikkenemispaineen hillitsemiseksi ja juanin kurssi on hieman vahvistunut viime päivinä. Torstaina 5.1. dollarilla sai 6,88 juania ja eurolla 7,26 juania.


Näytä viikkokatsaus 2017/02