BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/42

Keväästä 2015 jatkunut Kiinan viennin arvon lasku syveni jälleen syyskuussa, kun dollarimääräinen vienti jäi 10 % vuodentakaista pienemmäksi. Syksystä 2014 jatkunut tuonnin arvo kääntyi elokuussa hienoiseen kasvuun, mutta syyskuussa se painui jälleen 2 % alle viime vuoden syyskuun tason. Juaneissa ulkomaankaupan arvon lasku on ollut maltillisempaa, sillä juan oli syyskuussa dollariin nähden vajaat 5 % heikompi kuin vuosi sitten. Ulkomaankaupan ylijäämä väheni syyskuussa 42 mrd. dollariin.

Kaupan arvoa painavat vienti- ja tuontihintojen lasku, sillä kesä-elokuussa viennin määrä oli 5 % ja tuonnin 3 % suurempi kuin kesällä 2015. Myös satamien ulkomaankaupan rahtitilastot viittaavat kaupan volyymikehityksen olleen tänä vuonna hieman viimevuotista vahvempaa. Monien keskeisten raaka-aineiden tuontimäärät ovat olleet kasvussa. Strategisten varastojen täyttämisen johdosta raakaöljyä on tänä vuonna tuotu 15 % vuodentakaista enemmän.

IMF:n tuoreen WEO-raportin mukaan maailmankaupan kasvun hidastumisen tärkein syy on globaalin talouskasvun ja erityisesti investointien kasvun hidastuminen, mutta kaupan kasvua ovat rajoittaneet myös protektionismin lisääntyminen ja kansainvälisten tuotantoketjujen merkityksen pieneneminen. Samat tekijät ovat nähtävästi myös Kiinan ulkomaankaupan kasvun hidastumisen taustalla. Kiinalaistilastojen mukaan jatkojalostustoiminnan osuus maan viennistä on kymmenessä vuodessa laskenut noin 55 prosentista 40 prosentin tuntumaan, ja osuuden lasku näyttäisi jatkuvan. Tuonnissa tuotantoketjuihin liittyvän kaupan osuus on samalla aikavälillä painunut noin 50 prosentista runsaaseen 30 prosenttiin, jolla tasolla osuus on ollut jo usean vuoden ajan.


Näytä viikkokatsaus 2016/41 Näytä viikkokatsaus 2016/43