BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/42

Viime viikon BRICS-huippukokouksen aikana ilmoitettiin Intian ostavan useita asejärjestelmiä Venäjältä. Intia on viime vuosina ollut Venäjän tärkein asiakas puolustustarvikkeissa, ja SIPRIn arvion mukaan vuosina 2011−2015 Venäjän puolustustarvikkeiden viennistä 40 % meni Intiaan.

Nyt Venäjä ja Intia sopivat kaupoista, joilla Intia hankkii esim. S-400-ilmatorjuntajärjestelmän. Kaupan arvo on noin 5 mrd. dollaria, joka kuitenkin jaksottuu usealle vuodelle. Lisäksi Intia ja Venäjä sopivat mm. Kamov-sotilashelikopterien rakentamisesta Intiassa. Venäjä myy Intialle myös kaksi ohjusfregattia, ja Intia valmistaa itse kaksi vastaavaa alusta. Venäjä jatkaa kahden ydinreaktorin rakentamista Kudankulamissa, jossa ensimmäinen venäläisvalmisteinen reaktori otettiin käyttöön lokakuussa 2013 ja toinen viime viikolla.

BRICS-kokouksen yhteydessä Venäjän valtion omistama öljy-yhtiö Rosneft ilmoitti ostavansa yhdessä kansainvälisten sijoittajien kanssa intialaisen öljy-yhtiö Essar Oilin. Rosneftin omistusosuudeksi tulee 49 %. Koko kaupan arvo on 13 mrd. dollaria ja se on määrä saattaa loppuun tämän vuoden aikana. Rosneft valmistelee myös 11 prosentin lisäosuuden myyntiä tytäryhtiöstään Vankorneftista intialaiselle ONGC Videshille. Kaupan toteuduttua intialaiset öljy-yhtiöt omistavat 49,9 % Vankorneftista. 

Venäjän kauppa Intian kanssa on viime vuosina vähentynyt Venäjän talouden supistumisen ja ruplan heikentymisen myötä. Venäjän vienti Intiaan oli tammi-elokuussa noin 3 mrd. ja tuonti Intiasta 1,5 mrd. dollaria. Venäjän tuonnissa Intiasta ylivoimaisesti tärkeimpiä tuoteryhmiä ovat lääkkeet (lähes kolmannes) ja sähkölaitteet (hieman yli 10 %). Venäjän viennissä Intiaan tärkein yksittäinen tuoteryhmä ovat jalokivet, joiden osuus viennistä on lähes 20 %. Koneet ja laitteet muodostavat hieman yli 10 % viennistä.

Intia ja Venäjä eivät ole läheskään toistensa tärkeimpiä kauppakumppaneita. Intian osuus Venäjän viennistä on ollut 1–1,5 % ja Venäjän osuus Intian viennistä noin 0,5 %.


Näytä viikkokatsaus 2016/41 Näytä viikkokatsaus 2016/43