BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/42

Koko teollisuuden kausitasoitettu ja työpäiväkorjattu tuotanto supistui syyskuussa hieman edellisestä kuukaudesta. Tuotannon määrä oli 0,8 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Teollisuustuotannon määrä on nyt liki samalla tasolla kuin se oli vuonna 2011. 

Erityisen voimakkaasti syyskuussa supistui jalostusteollisuuden tuotanto, joka laski 1,6 % vuotta aiemmasta. Jalostusteollisuuden käännettä parempaan on odoteltu jo useamman kuukauden ajan, mutta toistaiseksi merkit siitä ovat heikkoja. Toimialoittaiset erot ovat kuitenkin huomattavia. Elintarvikkeiden ja kemianteollisuuden tuotanto on selvästi kasvussa, mutta tuotannon supistuminen jatkuu mm. monilla petrokemian aloilla sekä rakennustuoteteollisuudessa.

Myös kaivannaisteollisuuden tuotanto supistui syyskuussa aavistuksen edellisestä kuukaudesta. Vuoden takaiseen verrattuna tuotanto oli yhä 2,1 % suurempi. Kasvu on kuitenkin hidastunut alkuvuodesta, jolloin raakaöljyn tuotanto lisääntyi voimakkaasti.

Vähittäiskaupan supistuminen jatkui syyskuussa, mutta hieman maltillisemmin kuin aiemmin tänä vuonna. Kaupan liikevaihto oli 3,4 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Vähittäiskauppaa tuki se, että yksityisellä sektorilla reaalipalkat eivät enää supistuneet. Koko väestön käytettävissä olevat reaalitulot sen sijaan supistuivat syyskuussa edelleen lähes 3 % vuotta aiemmasta.


Näytä viikkokatsaus 2016/41 Näytä viikkokatsaus 2016/43