Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/36

Venäjällä kesäkuussa 2015 hyväksytyn uuden luottolaitoslain mukaan kaikkien kansallisia luottoluokituksia tekevien laitosten tulee rekisteröityä Venäjän keskuspankkiin vuoden 2017 alkuun mennessä. Rekisteröityminen edellyttää luokituslaitoksen olevan Venäjälle rekisteröity yritys, ja rekisteröinnin edellytyksenä on mm. sitoutuminen Venäjän lainsäädäntöön ja pidättäytyminen ulkomaisesta painostuksesta. Lakimuutoksen taustalla on Venäjän pettymys kansainvälisten luottoluokittajien luokituspäätöksiin talouskehityksen heikentyessä 2014‒2015 ja halu rakentaa omia kansallisia järjestelmiä niin maksujen välitykseen, maksukortteihin kuin luottoluokituksiinkin.

Loppuvuonna 2015 perustettu Kansallinen luottoluokituslaitos ACRA sai keskuspankin rekisteröinnin 25.8. ja voi näin ollen virallisesti aloittaa toimintansa. Keskuspankin mukaan sillä on harkinnassaan myös muutaman muun laitoksen rekisteröintianomus.

Uuden lain seurauksena kansainväliset luottoluokittajat ovat arvioineet toiminnan muuttuvan vaikeaksi tai mahdottomaksi Venäjällä. Luottoluokittaja Moody’s ilmoitti jo alkukeväällä lopettavansa yhteisyrityksensä Venäjällä.