BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/22

Tavaraviennin arvo oli tammi-maaliskuussa 600 miljoonaa euroa eli 14 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Vienti oli alimmillaan 15 vuoteen. Viennin supistuminen on kuitenkin hidastunut ja maaliskuussa laskua oli enää 6 %. Viime vuosina kaikkein voimakkaimmin supistuneiden tuoteryhmien, kuten elintarvikkeiden ja metallien, vienti jopa kasvoi maaliskuussa. Venäjä oli Suomen 5. suurin vientimarkkina yhdessä Kiinan kanssa noin 5 prosentin osuudella.

Myös matkailupalveluiden viennin supistuminen näyttää hidastuneen alkuvuonna, mutta rajanylityksiä oli yhä 8 % ja venäläisten yöpymisiä 18 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuonna Suomen venäläismatkustajilta saamat matkailutulot vähenivät lähes 40 % ja olivat alle 600 miljoonaa euroa. Tilastokeskuksen palveluviennin ennakkotietojen mukaan useimpien muiden palveluiden yhteenlaskettu vienti Venäjälle kuitenkin kasvoi viime vuonna.

Tavaratuonnin arvo supistui tammi-maaliskuussa edelleen kolmanneksella vuotta aiemmasta ja oli 1,2 mrd. euroa. Supistuminen johtui lähinnä matalammasta öljyn hinnasta ja pienemmästä raakaöljyn tuontimäärästä. Sitä vastoin esim. monien metallien ja raakapuun tuontimäärät kasvoivat. Venäjän osuus Suomen tavaratuonnista oli 9 % ja se oli Suomen 3. tärkein tuontimarkkina.


Näytä viikkokatsaus 2016/21 Näytä viikkokatsaus 2016/23