Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/22

Intian valtion energiayhtiö ONGC Videsh osti tällä viikolla 15 % osuuden Rosneftin tytäryhtiö Vankorneftista 1,3 mrd dollarilla. Kaupasta sovittiin alustavasti viime syksynä, kun Rosneft oli jo pitkään yrittänyt löytää Vankorneftiin ulkomaisia kumppaneita mm. Kiinasta. Kaupan syntyä on saattanut vauhdittaa öljyn matalan hinnan ja pakotteiden vuoksi kiristynyt Rosneftin rahoitustilanne. Rosneft on neuvotellut intialaisyritysten kanssa myös lisäkaupoista, jotka voisivat nostaa intialaisten omistuksen Vankorneftissa lähes 50 prosenttiin. ONGC Videsh omistaa myös 20 % Sahalin 1 -projektista.

Vankorneft operoi Itä-Siperiassa sijaitsevaa Vankorin jättimäistä öljykenttää. Viime vuonna Vankor tuotti 4 % Venäjän öljystä. Kaukoidässä ja Itä-Siperiassa sijaitsevien kenttien yhteenlaskettu osuus oli 12 %. Venäjän öljyntuotanto kasvaa nopeimmin näillä alueilla, kun taas perinteisten Länsi-Siperian kenttien tuotanto on supistunut viime vuosina.

Kaukoidän ja Itä-Siperian kenttien kehitystä on tukenut öljyn kysynnän kasvun siirtyminen Aasiaan, erityisesti Kiinaan ja viime aikoina lisääntyvässä määrin myös Intiaan. Venäjän raakaöljyn viennistä viime vuonna jo lähes 30 % suuntautui Aasiaan. Kiinan osuus oli 16 %, mutta Intiaan öljyä vietiin vielä hyvin vähän.

Venäjän raakaöljyn vienti alueittain vuonna 2015
201622v.png
Lähde: Venäjän tulli.