BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/22

Kiinalaisen uudenvuoden jälkeen keskuspankki on toteuttanut avomarkkinaoperaatioita päivittäin, kun aiemmin niitä tehtiin kaksi kertaa viikossa. Myös avomarkkinaoperaatioiden volyymi on kasvanut. Viime kuukausina avomarkkinaoperaatiot on toteutettu ostamalla pankeilta velkakirjoja sopimuksella myydä ne takaisin (ns. reverse repo). Keskuspankin rahapolitiikkatoimien vaikutukset ovat näkyneet myös pankkienvälisillä rahamarkkinoilla, joilla sekä repo- että Shibor-korot ovat pysytelleet vakaina viime kesästä lähtien.

Avomarkkinaoperaatioiden volyymi kuukausittain (mrd. CNY)
201622k1.png
Lähde: CEIC

Avomarkkinaoperaatioiden lisäksi keskuspankki on lisännyt rahantarjontaa lainainohjelmien välityksellä. MLF-ohjelmassa keskuspankki tarjoaa liikepankeille 3–12 kk:n rahoitusta takuita vastaan. Ohjelman puitteissa lainattiin tammi-huhtikuussa 1 740 mrd. juania, ja vastaavasti ohjelman kautta myönnettyjä lainoja erääntyi takaisinmaksettavaksi 910 mrd. juania. Lisäksi keskuspankki rahoitti maan politiikkapankkeja näille suunnatun PSL-ohjelman kautta tammi-huhtikuussa 310 mrd. juanilla. Yhteensä näiden kahden lainaohjelman kanta oli huhtikuun lopussa 2 900 mrd. juania (400 mrd. euroa). Kuluvana vuonna myös lyhytaikaisen (1–7 pv) markkinalikviditeetin tarjontaa on lisätty SLF-ohjelman puitteissa. Myös ohjelmien lainakorkoja on laskettu, ja huhtikuussa esim. 3 kk:n MLF-lainan korko oli 2,75 %.

Viimesyksyisen korkojen vapauttamisen jälkeen Kiinan rahapolitiikkatoimia ja politiikan viritystä on ollut aiempaa hankalampi tulkita. Tällä hetkellä tärkeimpänä politiikkainstrumenttina pidetään pankkien reservivarantovaatimusta, jota keskuspankki käyttää mm. lainanannon ohjaamiseen ja makrovakaustarkoituksiin. Yksittäisen pankin reservivaatimustaso voi kuitenkin poiketa pankkisektorin yleisestä tasosta. Keskuspankin nähdään viimeaikoina olleen varovainen rahapolitiikan keventämisessä reservivaatimusten tai viitekorkojen avulla, joihin markkinoiden mielenkiinto kohdistuu. Laajan politiikkakevennyksen on pelätty lisäävän juanin heikkenemispaineita ja pääoman ulosvirtausta. Keskuspankki on keventänyt kotimaisia rahoitusoloja lähinnä kohdennettujen toimien avulla.

Shibor-korot pankkienvälisillä markkinoilla (% p.a.)
201622k2.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2016/21 Näytä viikkokatsaus 2016/23