BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/21

​Rakentamisen piristymisen myötä myös teräksen hinnat ovat kevään aikana nousseet nopeasti Kiinan kotimarkkinoilla. Vaikka hintojen nousu toukokuussa on taittunut, Kiinan teräshintaindeksi oli viime viikolla 30 % korkeammalla kuin vuodenvaihteessa. Samalla raakateräksen tuotanto on alkanut taas kasvaa (maalis-huhtikuussa 2 % vuotta aiemmasta). Kasvun arvellaan vauhdittuvan tulevina kuukausina, sillä hintojen nousu on saanut useat terästuottajat ilmoittamaan avaavansa uudelleen jo sulkemaansa tuotantokapasiteettia. Kiinalaisarvioiden mukaan uudelleen avattavaa kapasiteettia olisi yhteensä noin 50 milj. tonnia. Viime vuonna terästuotanto oli noin 800 milj. tonnia eli puolet koko maailman tuotannosta.

Kiinalaista terästä riittää runsaasti myös vientiin. Tammi-huhtikuussa kiinalaisten terästuotteiden vientimäärä kasvoi noin 8 % vuotta aiemmasta eli hitaammin mihin aiempina vuosina on totuttu. Viennistä 70 % suuntautuu Aasiaan, ja myös suuri osa viennin kasvusta suuntautui sinne. Vienti EU:hun kasvoi noin 7 % vuotta aiemmasta, kun taas vienti Yhdysvaltoihin supistui peräti 65 %. Yhdysvallat on asettanut WTO-sitoumustensa piirissä kiinalaisteräkselle useita tuontitulleja, sillä se arvioi, että kiinalaista terästä myydään alle sen todellisten tuotantokustannusten. Suojaustoimia on viime viikkoina tullut lisää, kun Yhdysvallat asetti noin 500 prosentin tullin tietyntyyppiselle kiinalaisteräkselle. Myös monissa muissa maissa on asetettu tulleja kiinalaisteräkselle.

Kun Kiinan talouskasvu hidastuu ja rakenne muuttuu kulutus- ja palveluvetoisemmaksi, teräksen ylituotanto purkautuu maailmanmarkkinoille. Erityisen huolissaan tilanteesta ovat terästuottajat Kiinan ulkopuolella, ja asiaa käsitellään kuluvalla viikolla myös G7-maiden kokouksessa Japanissa. Kiinan hallitus on ilmoittanut pyrkivänsä sulkemaan kapasiteettia 100–150 milj. tonnia vuoteen 2020 mennessä, mutta monet toimijat epäilevät hankkeen onnistumista. Vastaavia toimia on yritetty ennenkin ja tulokset ovat jääneet laihoiksi.


Näytä viikkokatsaus 2016/20 Näytä viikkokatsaus 2016/22