BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/17

Yhdysvallat nosti vuosi sitten Maailman kauppajärjestössä kanteen, jonka mukaan Kiinan keskus- ja paikallishallinto tukevat kiinalaisia vientiyrityksiä 179 teollisuusalueella WTO:n vastaisilla alihintaisilla palveluilla ja rahakannustimilla. Syyteen piirissä oli kirjava joukko tuotteita maataloudesta ja tekstiileistä lääketeollisuuteen. Huhtikuun puolivälissä Kiina sopi kahdenvälisesti Yhdysvaltojen kanssa poistavansa vaaditut tuet. Sopimuksesta hyötyvät myös Kiinan muut kauppakumppanit kuten Yhdysvaltojen WTO-valitukseen myöhemmin yhtynyt EU.

Vaadittujen vientitukien poistaminen ei taloudelliselta merkitykseltä ole suuri eikä helpota muita polttavampia kauppapoliittisia ongelmia.  Sopimus myös osoittaa taas kerran, kuinka vaikeaselkoinen ja ilmeisen epätarkoituksenmukainen Kiinan tukijärjestelmä on Kiinan omankin kehityksen näkökulmasta. Tukiviidakon raivaamiseen ei kuitenkaan ryhdytä ilman ulkoista painetta.

Kiinan ja Yhdysvaltojen sopimus WTO-sopimuksen vastaisten vientitukien leikkaamisesta tukee Kiinan avautumista ja järjestelmämuutosta. Kiinan näkökulmasta on tärkeää myös osoittaa, että maa on valmis toimimaan markkinatalouden säännöillä. Loppuvuonna EU ja Yhdysvallat päättävät, myöntävätkö ne Kiinalle markkinatalousmaastatuksen. Statuksen myöntäminen vaikeuttaisi polkumyyntitullien asettamista Kiinasta tuoduille tuotteille.


Näytä viikkokatsaus 2016/16 Näytä viikkokatsaus 2016/18