BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/17

Venäjän palveluviennin arvo oli viime vuonna 52 mrd. dollaria ja palvelutuonnin 88 mrd. dollaria. Palveluiden osuus viennistä oli 13 % ja tuonnista lähes kolmannes. Venäjän palvelukauppa supistui viime vuonna neljänneksellä vuotta aiemmasta eli nopeimmin koko 2000-luvun aikana.

EU on Venäjän selvästi suurin kauppakumppani myös palvelukaupassa kuten tavarakaupassakin. Sen osuus Venäjän palveluviennistä oli viime vuonna lähes 40 % ja -tuonnista lähes puolet. Palvelukauppa liittyy osin suoriin ulkomaisiin sijoituksiin ja Venäjän suurimpien kauppakumppaneiden joukossa onkin mm. Kypros. Aasian maiden ja etenkin Kiinan osuus Venäjän palvelukaupassa taas on huomattavasti tavarakauppaa pienempi, vain noin 10 %. Euraasian tulliliiton osuus oli 8 % palveluviennissä ja vain 3 % tuonnissa.

Venäjän tärkeimpiä vientipalveluita ovat kuljetuspalvelut sekä muut liike-elämän palvelut kuten konsultti- ja suunnittelupalvelut. Tuonnissa selvästi suurin erä ovat matkailupalvelut, mutta myös muiden liike-elämän palveluiden osuus on merkittävä. Venäjän matkailupalveluiden tuonti supistui viime vuonna lähes kolmanneksella ja oli 35 mrd. dollaria.


Näytä viikkokatsaus 2016/16 Näytä viikkokatsaus 2016/18