BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/17

Nettovirta jäi viime vuonna vajaaseen 5 mrd. dollariin ja sen pitivät positiivisena vain uudelleen sijoitetut voitot. Venäjälle virtasi myös uusia investointeja omaan pääomaan, mutta vanhoja kotiutettiin hieman enemmän. Suurin osa suorien sijoitusten virroista koostui kuitenkin aiempaan tapaan konserninsisäisistä luotoista. Myös niiden nettovirta oli hieman negatiivinen, kun yritykset maksoivat enemmän velkojaan pois kuin ottivat uutta.

Myös Venäjältä ulos suuntautuvien suorien sijoitusten nettovirta supistui viime vuonna huomattavasti ja oli 22 mrd. dollaria. Pankkien sijoitukset omaan pääomaan lisääntyivät selvästi, päinvastoin kuin muiden yritysten. Muut yritykset kuitenkin antoivat ulkomaille konserninsisäisiä luottoja enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta niitä myös maksettiin takaisin runsaasti.

Sekä ulkomailta Venäjälle että Venäjältä ulkomaille tehtyjen suorien ulkomaisten sijoitusten kannan arvo on supistunut huomattavasti viimeisen parin vuoden aikana. Viime vuoden lopussa molempien arvo oli enää noin 340 mrd. dollaria. Kannan arvon supistuminen heijastaa lähinnä valuuttakurssi- ja arvonmuutoksia, sillä vuotuiset nettovirrat ovat pysyneet positiivisina. Sekä Venäjälle että Venäjältä tehdyissä suorissa sijoituksissa erilaisten läpikulkumaiden, kuten Kyproksen, osuus on yhä 60–70 %. Näistä sijoituksista suuren osan arvioidaan olevan venäläistä alkuperää, mutta ne on kierrätetty ulkomaiden kautta mm. verotussyistä.

Venäjän suorien ulkomaisten sijoitusten nettovirrat 
201617v2.png
Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2016/16 Näytä viikkokatsaus 2016/18