BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/17

IMF arvioi rahoitusmarkkinoiden vakausjulkaisussaan (Global Financial Stability Report), että viime vuoden lopussa kiinalaisyritysten liikepankeista ottamista lainoista lähes 16 % oli sellaisilla yrityksillä, joiden tulot olivat korkomenoja pienemmät. Yhteensä tällaista pankkien myöntämää riskilainaa oli yrityksillä 1 300 mrd. dollaria eli 12 % BKT:stä. Määrä nousee noin 2 000 mrd. dollariin eli 18 prosenttiin BKT:stä, kun mukaan otetaan varjopankkisektorin ja politiikkapankkien välittämät lainat sekä paikallishallintojen budjetin ulkopuolelle perustamien yritysten toiminta. Kaikki riskilainat eivät päädy pankkien tappioksi, koska yritysten kannattavuus voi parantua ja ne voivat paikata vajetta esimerkiksi myymällä omaisuuttaan. Riskilainojen määrä ja niiden nopea kasvu kuitenkin viittaavat yrityssektorin tilanteen olevan huolestuttava.

Yritysten taloustilanteen heikentymisestä on runsaasti myös muita merkkejä. Yritysten maksuviipeet toisille yrityksille ovat vuoden aikana kasvaneet selvästi. Lisäksi yritysten omien osakkeiden käyttäminen pankkilainojen vakuutena on lisääntynyt. IMF:n mukaan pankkilainojen vakuutena oli käytetty osakkeita vuoden 2015 lopussa 460 mrd. dollarin arvosta, mikä oli 30 % enemmän kuin heinäkuussa 2015. IMF:n mukaan osakevakuudet ovat yksi niistä rahoituskeinoista, joihin yritykset turvautuvat, kun muita rahoituskeinoja ei ole enää käytettävissä.

Yritysten ongelmat ovat syntyneet, kun etenkin valtionyritykset ovat saaneet edullista rahoitusta hankkeisiin, joiden kannattavuus on osoittautunut heikoksi. Kun yritysten voitot ovat pienentyneet, niiden maksukyky on entisestään heikentynyt. Ongelmia on kiinteistösektorilla, jalostusteollisuudessa, kaivostoiminnassa, terästuotannossa sekä vähittäis- ja tukkukaupassa.

Velkaongelmien kasvusta huolimatta Kiinalla on IMF:n mukaan tällä hetkellä riittävät puskurit ongelmien hoitamiseen. Pankit tekevät edelleen hyvää tulosta ja niillä on runsaat varaukset. Lisäksi valtiolla on tarvittaessa varaa hoitaa mahdolliset pankkisektorin ongelmat. IMF kuitenkin korostaa, että viranomaisilta vaaditaan nyt ripeitä toimia velkaantumiskierteen katkaisemiseksi, etteivät ongelmat pääse kasvamaan liian isoiksi. Järjestö toivoo etenkin parannusta pankkisektorin riskien hallintaan ja tehokkuuteen, jotta lainat kohdistuisivat terveille yrityksille järkeviin hankkeisiin sopivalla hinnalla. Lisäksi pankkien tulisi kirjata roskaluotot aiempaa nopeammin tappioksi ja valtionyrityksiltä pitäisi poistaa markkinoita vääristävät valtion implisiittiset takuut.


Näytä viikkokatsaus 2016/16 Näytä viikkokatsaus 2016/18