BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/17

Velka on supistunut asteittain kesästä 2014 alkaen, jolloin ulkomaiden rahoituspakotteet astuivat voimaan. Tammi-maaliskuussa lasku tasaantui, ja maaliskuun lopussa velkaa oli 475 mrd. dollaria (yli 35 % hiljattain julkaistusta uudesta BKT:stä; aiempaan BKT:hen nähden suhde olisi yli 40 %). Yritysten velkaa oli 346 mrd. dollaria (yli 25 % BKT:stä). Ruplan kurssimuutokset ovat vuosista 2014‒15 poiketen vaikuttaneet tänä vuonna varsin vähän ulkomaisen velan ruplamääräisen osan dollariarvoon.

Pankkien ulkomaisen velan takaisinmaksut ovat vähitellen pienentyneet ja tammi-maaliskuussa niitä oli vain muutamia miljardeja dollareita. Pankit ovat maksaneet velkaansa aiempaan tapaan lähes maksuaikataulujen summien verran. Myös niiden ulkomaiset saamiset ovat vähentyneet, mutta 1.1. niitä oli edelleen 222 mrd. dollaria (josta 91 mrd. dollaria oli lyhytaikaisia). Pankkien tilannetta on tukenut kotimaisten talletusten kasvu viimeisen runsaan vuoden aikana.

Yritykset ovat aiempaan tapaan saaneet pidettyä ulkomaisen velkansa maksut pieninä. Yritysten ulkomaiset saatavat ovat pysytelleet runsaassa 200 mrd. dollarissa (josta noin 70 mrd. dollaria lyhytaikaisia). Ulkomaisten velkojen vähäisten takaisinmaksujen vuoksi yritysten tarve korvata ulkomaista velkaa kotimaisella luotonotolla on pysynyt pienenä.

Yritysten ja pankkien ulkomainen ja kotimainen velka
201617v1.png
Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2016/16 Näytä viikkokatsaus 2016/18