BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/48

Kiinan kansallinen kehitys ja reformikomissio NDRC alensi 20.11. alkaen maakaasun hintaa keskimäärin 28 prosentilla. Alennus koskee hintaa, jonka paikalliset jakeluyhtiöt maksavat putkioperaattoreille kaupunkien rajalla. Alennuksesta hyötyy kaasua käyttävä liike-elämä, jonka osuus maakaasun kysynnästä on 80 %. Asukkaiden maksamaan subventoituun hintaan alennuspäätös ei suoraan vaikuta.

Energian maailmamarkkinahintojen laskun myötä kaasun kilpailukyky Kiinassa on säädeltyjen hintojen takia laskenut, joten monet toimijat ovat siirtyneet käyttämään saastuttavampia fossiilisia polttoaineita. Kaasun kysynnän vuosikasvun hidastui jo viime vuonna ja tänä vuonna kasvu on jäänyt 2 prosenttiin, kun aikaisemmin kasvuluvut olivat kaksinumeroisia. Hintojen alennuksella pyritään kysynnän lisäämiseen.

Hintojen alentamisen yhteydessä NDRC myös vapautti muun kuin asumiseen liittyvän kaasun hinnoittelua ja jatkoi siten jo vuosikymmenen alussa alulle panemaansa tärkeää kaasusektorin hintauudistusta. Uudistus tähtää siihen, että kotimaiset hinnat vastaisivat nykyistä paremmin maailmanmarkkinahintoja. Jatkossa toimijat voivat sopia viitehintoja alemmista kaasun hinnoista, ja vuoden kuluttua sallitaan myös 20 % viitehintoja korkeammat sopimushinnat. Lisäksi NDRC suosittaa kauppojen tekemistä kesällä perustetussa Shanghain kaasupörssissä, jotta markkinat aidosti kehittyisivät ja toiminta olisi läpinäkyvää.

Maakaasun osuus Kiinan energian kulutuksesta oli vuonna 2014 vajaat 6 %. Maan energiastrategian mukaan osuus on tarkoitus nostaa yli 10 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tarjonnasta kotimaisen kaasun osuus oli viime vuonna noin 70 % ja tuontikaasun 30 %.


Näytä viikkokatsaus 2015/47 Näytä viikkokatsaus 2015/49