BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/48

Kotimaisen kysynnän luisu jatkui edelleen lokakuussa, sillä kausitasoitettu vähittäiskauppa eli kysynnän suurin erä yksityinen kulutus jatkoi supistumistaan. Vähittäiskaupan myynnin määrä oli lähes 12 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot vähenivät enää lievästi. Tuloja on kuitenkin painanut etenkin se, että julkisen sektorin nimellispalkat ovat kesästä lähtien olleet käytännössä samalla tasolla kuin vuotta aiemmin eli reaalisesti pienentyneet huomattavasti kuluttajahintojen ollessa edelleen lähes 15 % vuodentakaista korkeammalla.

Teollisuustuotanto lisääntyi hieman, mikä johtui lähes yksinomaan kaivannaisteollisuudesta, jossa raakaöljyn vienti on edelleen kasvanut ja kaasun vienti on jatkanut elpymistään. Jalostusteollisuuden tuotanto sen sijaan vähentyi edelleen hieman lokakuussa. BKT oli vuoden kolmannella neljänneksellä 4,1 % ja koko tammi-syyskuun osalta 3,7 % vuodentakaista pienempi.

Venäjän johto on jo jonkin aikaa puhunut siitä, että taantuman pohja on käsillä, ja talousministeriö on pysynyt ennusteessaan, jonka mukaan talous kasvaa hieman vuonna 2016. Toisaalta keskuspankki ennustaa edelleen talouden elpyvän vasta vuoden 2016 toisella puoliskolla.

Ensi vuoden näkymää ajatellen yhtenä perusasiana on se, että öljyn hinta on jälleen laskenut viimeisen puolentoista kuukauden aikana. Lisäksi muutama muukin ensi vuoden näkymää heikentävä seikka on saanut lisää valaistusta. Inflaatioennusteet ovat nousseet hiukan, kun taas kotitalouksien nimellistulojen kasvu voi jäädä hitaammaksi kuin jo aiempienkin inflaatioennusteiden lukemat. Venäjän viranomaisten viimeaikaiset arviot ovat myös vahvistaneet, että koko valtiontalouden menojen lisäys tulee nykyisillä päätöksillä alittamaan inflaation. Lisäksi Venäjän viranomaiset ja Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioivat Venäjän raakaöljyn ja öljytuotteiden viennin määrien kääntyvän laskuun ensi vuonna tämän vuoden voimakkaan kasvun jälkeen.

Venäjän reaalitalouden keskeisiä indikaattoreita
201548v.png
Lähde: Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2015/47 Näytä viikkokatsaus 2015/49