BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/47

Kiinan kauppaministeriön julkaisemien tietojen mukaan tammi-lokakuussa Kiinaan tehtiin ulkomaisia suoria sijoituksia 104 mrd. dollarin arvosta, mikä on 8 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kiinaan suuntautuvien suorien sijoitusten kasvuvauhti on kiihtynyt tänä vuonna muutaman vaisun vuoden jälkeen. Valtaosa Kiinaan tehtävistä sijoituksista virtaa finanssikeskusten ja veroparatiisien kautta, ja näiden sijoitusten perimmäinen lähtömaa ei selviä tilastoista. Näiden jälkeen eniten suoria sijoituksia tehdään Etelä-Koreasta, Japanista, Yhdysvalloista ja Saksasta.

Kiinasta ulkomaille suuntautuvien uusien suorien sijoitusten määrä (pl. rahoitussektorin sijoitukset) oli tammi-lokakuussa 95 mrd. dollaria. Vuositasolla sijoitukset ovat kasvaneet 11 %, vaikka kolmannen neljänneksen sijoitukset olivatkin suunnilleen samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Vuonna 2014 70 % Kiinan suorista sijoituksista suuntautui Aasiaan, 9 % Eurooppaan ja Etelä-Amerikkaan ja 7 % Pohjois-Amerikkaan. Suurin osa Kiinan ulkomaisista suorista sijoituksista tehdään finanssikeskuksiin kuten Hongkongiin tai veroparatiiseihin kuten Cayman-saarille. Sijoitusten lopullinen kohdemaa ei selviä virallisista tilastoista ja osa sijoituksista saattaa myös kiertää takaisin Manner-Kiinaan.

Kiinan suorien sijoitusten tilastojen tulkintaa hankaloittaa se, että kauppaministeriön julkaisemat viralliset tiedot sisältävät vain hyväksytyt uudet sijoitukset. Kotiutetut sijoitukset puuttuvat tilastoista kokonaan eikä sijoitusten nettovirta siten ole tiedossa. Maksutaseen mukaiseen suorien sijoitusten tilastoon on myös syytä suhtautua myös varauksella. Esimerkiksi ulkomaille suuntautuvien suorien sijoitusten nettovirrassa ei ole tapahtunut kasvua viimeisten vuosien aikana. Kuitenkin kiinalaissijoitukset esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ovat kohdistuneet toimialoille, joille tehtävät sijoitukset ovat luonteeltaan erittäin pitkäaikaisia. Ei ole luultavaa, että kiinalaissijoitusten kotiuttaminen olisi kasvanut täysin samassa suhteessa kuin uusien sijoitusten määrä.

Kiinaan ja Kiinasta tehdyt ulkomaiset suorat sijoitukset
201547k.png
Lähde: Kiinan kauppaministeriö


Näytä viikkokatsaus 2015/46 Näytä viikkokatsaus 2015/48