BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/49

Mittavat rajoitustoimet ovat reaktio siihen, että Turkki pudotti venäläisen sotilaslentokoneen 24.11. Venäjän ulkoministeri ilmoitti heti terrorismin uhkasta Turkissa ja kehotti venäläisiä olemaan matkustamatta Turkkiin, ja maan matkailuvirasto suositti venäläisiä matkatoimistoja lopettamaan Turkin-matkojen järjestämisen. Virasto lupasi sanktioita, jos toiminta jatkuu. Matkanjärjestämiskiellon vahvistus sekä välitön kielto lopettaa myös tilauslennot Turkkiin annettiin presidentti Putinin ja hallituksen määräyksillä, joiden julkilausuttuna perusteena on suojata Venäjän kansallista turvallisuutta sekä kansalaisia rikollisilta ja muilta lainvastaisilta toimilta. Lisäksi reittilennoille tulee lisää turvatarkastuksia. Venäjä keskeyttää myös maiden väliseen matkustussopimukseen perustuvan turkkilaisten matkailijoiden viisumivapaan pääsyn Venäjälle ensi vuoden alusta.

Turkki on ollut venäläisten matkakohteiden kärkeä. Venäläiset tekivät Turkkiin noin 4,4 miljoonaa yksityismatkaa vuonna 2014 ja käyttivät Venäjän keskuspankin tietojen mukaan tavara- ja palveluostoksiin Turkissa noin 5 mrd. euroa (13–14 % Venäjän kaikista matkailumenoista). Venäjän taantuman johdosta luvut tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla olivat selvästi vuodentakaista pienemmät mutta vieläkin 1,4 miljoonaa matkaa ja 1,7 mrd. euroa. Turkkiin tehtiin ulkomailta vuonna 2014 noin 36 miljoonaa lomamatkaa. Venäjän hallituksen piiristä on todettu, että korvauksia matkatoimistoille tuskin on luvassa.

Myös tavaratuontiin kohdistuvia toimia tiivistettiin Venäjällä jo ennen edellä mainittuja määräyksiä. Kuluttajansuojavirasto ja maatalouden tarkastusvirasto ilmoittivat tehostavansa turkkilaistuotteiden tarkastuksia, ja eräät tuojat ovat raportoineet tarkentuneista tullitarkastuksista sekä turkkilaisten rekkojen juuttumisesta Venäjän tulliin. Presidentin määräämä turkkilaisten tuotteiden tuontikielto 1.1.2016 alkaen kattaa lähinnä eräitä siipikarjatuotteita sekä valikoituja vihanneksia ja hedelmiä. Kaiken kaikkiaan vihanneksia ja hedelmiä tuotiin Turkista Venäjälle runsaan miljardin euron arvosta vuonna 2014 ja edelleen tammi-kesäkuussa yli puolella miljardilla eurolla, sillä Turkki on osin korvannut Venäjän vastasanktioiden kohteeksi joutunutta elintarvike- ja maataloustuontia EU-maista.

Loppukesän 2014 vastasanktioista kertyneen kokemuksen pohjalta hallitus määräsi ministeriöitä valvomaan tuontikieltolistalla olevien tuotteiden hintoja kotimarkkinoilla. Eräiden ekonomistiarvioiden mukaan tuontikielto voi kuitenkin nostaa kuluttajahintoja 2–3 prosentilla.

Lisäksi hallitus käsittelee ensi viikolla presidentin määräämän turkkilaisten palvelujen tuontikiellon soveltamista eli mihin palveluihin, yrityksiin sekä toimitus- ja työsopimuksiin kielto tulee kohdistumaan. Lopullisten päätösten merkitys voi olla suuri, sillä turkkilaiset rakennusyritykset ovat olleet aktiivisia Venäjällä. Turkki sai Venäjän keskuspankin mukaan tuloja rakennuspalveluista Venäjällä noin 2 mrd. euroa vuonna 2014, ja rakennuskohteissa on työskennellyt tänä vuonna ainakin 60 000 turkkilaista. Palvelurintamalla presidentti määräsi myös vahvistamaan turkkilaisten laivojen turvallisuustarkastuksia Venäjän satamissa kuten myös turkkilaisten autokuljetusten turvatarkastuksia. Hallitus päättikin leikata rankasti turkkilaisille autokuljetuksille ensi vuodeksi myönnettävien lupien määrää.

Rahamarkkinat ovat toistaiseksi suhtautuneet Venäjän ja Turkin välisiin tapahtumiin varsin rauhallisesti.


Näytä viikkokatsaus 2015/48 Näytä viikkokatsaus 2015/50