BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/47

Ohjelma perustuu keskuspankin omaan talousennusteeseen, jonka perusvaihtoehto on lähes sama kuin syyskuussa. Erona on lähinnä tämän vuoden tuontia koskeva synkentynyt arvio, jonka mukaan tuonnin määrän pudotus on 26–30 %, sekä vastaava muutos eräissä kysyntäerissä. Vuoden 2016 ennuste on ennallaan, mm. öljyn hintaoletus (Urals 50 dollaria) sekä arvio BKT:n lievästä supistumisesta (-0,5 – -1 %) ja tuonnin vähenemisestä (noin -2 %). Keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina totesi BKT-ennusteen kuitenkin merkitsevän lähemmin tarkastellen sitä, että talous elpyy vuoden 2016 toisella puoliskolla.

Inflaation keskuspankki ennustaa alenevan siten, että kuluttajahinnat ovat vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 8 % korkeammat kuin vuotta aiemmin (tällä hetkellä lähes 15 %), kun viime talvena erittäin nopeasti kohonnut hintataso tulee mukaan laskelmaan. Keskuspankin inflaatiotavoite on ennallaan eli 4 % vuoden 2017 lopussa. Tämän inflaatiouran toteutuessa keskuspankki on valmis vähitellen laskemaan ns. avainkorkoaan.

Pankkien tarve saada keskuspankilta normaalia likviditeettiä on vähentynyt tänä vuonna, kun pankkien luotonanto on supistunut viime vuodesta ja kotitalouksien talletuksia on palannut pankkeihin. Keskuspankki ennakoi likviditeettisaataviensa pienenevän edelleen huomattavasti tämän vuoden loppuun mennessä ja vuoden 2016 aikana, sillä pankkien luottokannan odotetaan kasvavan hitaasti (ensi vuonna 4–7 %) ja pankkeihin on tulossa paljon varoja valtion käyttäessä reservirahastoaan budjettivajeen kattamiseksi.

Venäjän vaihtotaseen keskuspankki arvioi pysyvän ylijäämäisenä, kun tuonti pysyy alhaalla, ja odottaa valuuttavarannon säilyvän suunnilleen ennallaan. Keskuspankin aikomuksena on ryhtyä uudelleen ostamaan pieniä määriä valuuttaa valuuttavarannon kasvattamiseksi vähitellen 500 mrd. dollariin nykyisestä noin 370 mrd. dollarista. Tällainen osto-ohjelma oli käynnissä tämän vuoden alkukesällä. Pääjohtaja Nabiullinan mukaan tarkoituksena on luoda varmuuspuskuri, joskin varannon tavoitekoon saavuttamiseen kaavaillaan menevän aikaa ainakin viisi vuotta.


Näytä viikkokatsaus 2015/46 Näytä viikkokatsaus 2015/48