BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/46

Pörssikurssit kohosivat lokakuussa Shanghaissa 11 % ja Shenzhenissä 17 %, minkä jälkeen nousu on jatkunut. Kesän pörssiromahduksesta huolimatta Manner-Kiinan osakkeiden hinnat ovat noin 50 % vuodentakaista korkeammalla. Osakkeiden P/E-luvut ovat nousseet ja olivat lokakuussa Shanghain pörssissä keskimäärin 17 ja Shenzhenissä 45. Shanghain pörssissä suuri paino on pankkisektorin yrityksillä, joiden P/E-luku on 8. Tehdasteollisuuden (37), kaupan (37) ja IT-alan (68) yritysten arvostustaso on huomattavasti korkeampi.

Hongkongissa pörssikurssit ovat vuodentakaista matalammalla. Hinnoitteluero Shanghain ja Hongkongin pörssien välillä on kasvanut huolimatta siitä, että yhteistyöohjelma, joka periaatteessa mahdollistaa arbitraasikaupankäynnin pörssien välillä, on toiminut jo vuoden ajan. Sellaisten yritysten osakkeet, jotka ovat listautuneet molempiin pörsseihin, ovat Shanghaissa keskimäärin noin 40 % Hongkongia kalliimpia.

Manner-Kiinan osakemarkkinoita sääntelevä CSRC kertoi sallivansa uusien yritysten pörssilistautumiset jälleen 20.11. alkaen. Samalla CSRC ilmoitti luopuvansa ehdosta, jonka mukaan osakkeiden hinta täytyy maksaa kokonaisuudessaan merkintähetkellä. Käytäntö on johtanut markkinalikviditeetin vähenemiseen listautumisantien aikaan. Kiinassa osakkeiden hinnat tyypillisesti nousevat listautumisen jälkeen huimasti, minkä johdosta listautumisannit ovat reippaasti ylimerkittyjä ja osakkeiden saajat arvotaan.

Listautumisannit keskeytettiin heinäkuun pörssiromahduksen seurauksena. Aluksi pörsseihin pääsevät yritykset, joiden listautuminen oli jo hyväksytty ennen antien keskeytystä. Uusia pörssilistautumisia sallittiin alkuvuonna aiempaa enemmän. Shanghain ja Shenzhenin pörsseihin listautui tammi-heinäkuussa yli 170 yritystä, jotka keräsivät rahoitusta 147 mrd. juania (20 mrd. EUR). Tämä on yli kaksinkertaisesti koko viime vuoteen verrattuna. Sadat yritykset odottavat yhä listautumista.

Osakekurssien kehitys 1.1.2014–11.11.2015
201546k2.png
Lähde: Macrobond, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2015/45 Näytä viikkokatsaus 2015/47