BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/47

Marraskuun puolivälissä IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ilmoitti kannattavansa juanin liittämistä varantovälineenä toimivaan SDR-korivaluuttaan. Lagarde tukeutuu lausunnossaan valuuttarahaston asiantuntijoiden syksyn aikana tekemään taustaselvitykseen, jossa juanin todetaan täyttävän korivaluutalle asetettavat ehdot. Päätöksen juanin liittämisestä SDR:ään tekee IMF:n johtokunta oman harkintansa mukaan marraskuun 30. päivänä, mutta teknisistä syistä kytkös toteutuu aikaisintaan lokakuussa 2016.

Viime kädessä kysymys on juanin vapaasta käytettävyydestä. Kriteerin saavuttamiseksi Kiina on viime aikoina nopealla tahdilla vapauttanut ja avannut rahoitus- ja valuuttamarkkinoitaan. IMF:n mukaan Kiinan viranomaiset ovat poistaneet kesällä todetut operationaaliset esteet juanin käytettävyydelle. Korivaluuttamaan täytyy olla myös suurimpien viejämaiden joukossa, mutta tämän kriteerin Kiina täytti jo edellisessä SDR-katselmuksessa viisi vuotta sitten.

Juanin liittäminen dollarista, eurosta, punnasta ja jenistä koostuvaan SDR-korivaluuttaan on Kiinalle tärkeä merkki maan kansainvälisen aseman vahvistumisesta. Päätöksen vaikutus juanin käyttöön riippuu siitä, miten muut toimijat arvioivat Kiinan ja juanin kehittyvän. Vaikka SDR-kytkennän välittömät taloudelliset vaikutukset jäänevät vaatimattomiksi, pitemmällä aikavälillä päätös tukee Kiinan reformipolitiikkaa ja juanin käytön lisääntymistä. Kiina on jo WTO:ssa osoittanut pystyvänsä noudattamaan pelisääntöjä ja on vaikea kuvitella, että se jatkossa haluaisi juanin erottuvan huonossa valossa suhteessa muihin keskeisiin valuuttoihin.

Vaikka kansainvälistymissuunta on selvä, uuteen toimintaympäristöön ei siirrytä suoraviivaisesti ilman taka-askelia.  Tällä viikolla Kiina keskuspankki ohjeisti ulkomailla olevia clearing-pankkeja (window guidance) rajoittamaan pääomien vientiä Kiinasta. Toimenpide auttaa tukemaan juanin kurssia SDR-päätöksen alla.


Näytä viikkokatsaus 2015/46 Näytä viikkokatsaus 2015/48