BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/47

Yksityisen SouFun-yrityksen seuraamissa 99 kaupungissa asuntojen keskihinta jatkoi lokakuussa keväällä alkanutta varovaista nousua. Kehitys on kuitenkin epäyhtenäistä, sillä puolessa seuratuista kaupungeista hinnat laskivat, ja hintojen lasku kosketti useampaa kaupunkia kuin syyskuussa. Suurimmissa kaupungeissa hinnat nousevat ja laskupaineet kohdistuvat näitä pienempiin kaupunkeihin. Virallisten tilastojen antama kuva hintakehityksestä vastaa SouFunin tietoja.

Vaikka asuntomarkkinoiden tukitoimien ansiosta asuntojen myyntimäärä pinta-alalla mitattuna on virallisten tilastojen mukaan alkuvuoden laskun jälkeen taas kasvussa, niin sektorin kokonaiskuvaa synkentävät tiedot alan investoinneista. Pinta-alalla mitattu uusien asuinrakennuskohteiden aloitusten määrä oli tammi-lokakuussa 15 % pienempi kuin vuosi sitten. Lisäksi rakentajat ovat ostaneet tonttimaata tänä vuonna kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna. 

Kiinteistö- ja rakennusalan tärkeyttä koko talouden kannalta korostaa se, että alan yritykset ovat erittäin velkaantuneita. Sektori onkin edelleen keskeinen riski koko taloudelle. 


Näytä viikkokatsaus 2015/46 Näytä viikkokatsaus 2015/48