BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/26

​Vähittäiskaupan myynnin määrä oli kolmannen kuukauden noin 9 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-toukokuussa kuilu vuodentakaiseen nähden oli yli 7,5 %. Kausivaihteluista ja työpäivien lukumääräeroista puhdistettu vähittäismyynti on tammikuun pudotuksensa jälkeen ollut varsin ennallaan. Kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot ovat vähentyneet varsin tasaisesti syksystä 2014 alkaen. Huhti-toukokuussa reaalitulot olivat viitisen prosenttia pienemmät kuin vuotta aiemmin.

Investointien pudotus syveni toukokuussa. Niitä tehtiin noin 7,5 % vähemmän kuin toukokuussa 2014. Rakentamisen yli puolitoista vuotta jatkunut alamäki syveni. Tammi-toukokuussa investoitiin lähes 5 % vähemmän kuin vuotta aiemmin ja yli 8 % vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Teollisuuden luisu jatkui toukokuussa. Huhti-toukokuussa tuotantoa oli noin 5 % vuodentakaista vähemmän. Tämä johtui lähinnä jalostusteollisuudesta, jonka tuotanto väheni toukokuussa yli 8 % alemmaksi kuin vuotta aiemmin. Laupeamman alkuvuoden johdosta jalostusteollisuuden vuosipudotuslukema oli tammi-toukokuussa 4 %.

Venäjän BKT, %-muutos
201526v1.png
Lähde: Rosstat

Talousministeri Aleksei Uljukajevin mukaan ministeriö arvioi BKT:n olleen tammi-toukokuussa 3,2 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Varatalousministeri Aleksei Vedev, jonka vastuulla ovat ennusteet ja talouden seuranta, totesi kausitasoitetun BKT:n supistuneen edelleen toukokuussa mutta lievemmin kuin edellisinä kuukausina. Myös valtion omistama rahoituslaitos Vneshekonombank (VEB) on alkanut julkaista nopeaa BKT-arviota. VEBin laskelmien mukaan BKT oli tammi-toukokuussa 3,4 % vuodentakaista pienempi, ja huhti-toukokuussa pudotus vuotta aiemmasta oli noin 5 %. VEBin pääekonomistina on Vedevin monivuotinen edeltäjä Andrei Klepatsh. Rosstatin tuoreen virallisen tiedon mukaan BKT pieneni vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,2 % vuodentakaisesta. Monien aiempien vuosien BKT-tietojen pienten tarkistusten pohjalta Rosstat arvioi – aiemmasta poiketen – kausitasoitetun BKT:n alkaneen supistua jo vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä.


Näytä viikkokatsaus 2015/25 Näytä viikkokatsaus 2015/27