BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/23

Pankit määrättiin jatkamaan paikallishallintojen rakennushankkeiden rahoitusta Kiinassa. Hallitus ilmoitti sääntömuutoksesta toukokuun puolivälissä. Pankit velvoitetaan jatkamaan sellaisten paikallishallintojen käynnistämien rakennusprojektien rahoitusta, joita koskeva lainapäätös on tehty ennen viime syyskuuta.

Pankkien tulee määräyksen mukaan jatkaa rahoitusta myös siinä tapauksessa, että rakennusprojektista saatavat tulot eivät riitä lainan takaisinmaksuun tai edes korkojen maksuun. Tällöin pankin on neuvoteltava lainan korko ja takaisinmaksun aikataulu uudelleen vastaamaan projektin tuottoa. Lopullinen vastuu lainan takaisinmaksusta on paikallishallinnolla. Kunnan, jonka käynnistämän projektin tuotot eivät kata velkaa, on rahoitettava takaisinmaksu joko löytämällä projektiin yksityinen sijoittaja tai sisällyttämällä velka budjettiinsa.

Aikaisemmin paikallishallinnot eivät saaneet ottaa velkaa, mutta sääntöjä kierrettiin käyttämättä budjettien ulkopuolisia rahoitusjärjestelyjä. Viime syksynä erilliset rahoitusyhtiöt kiellettiin, ja paikallishallintojen sallittiin ottaa lainaa laskemalla liikkeelle velkakirjoja. Paikallishallintojen erillisten rahoitusyhtiöiden kautta ottaman velan uudelleenjärjestelyllä tavoitellaan alhaisempia velan hoitokustannuksia sekä rahoituksen läpinäkyvyyttä. Velan uudelleenjärjestely velkakirjamarkkinoiden välityksellä ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta. Velkakirjojen matalat tuotot eivät ole houkutelleet sijoittajia, ja keskushallinto on joutunut mm. määräämään pankit ostamaan velkakirjoja. Jiangsun provinssi sai toukokuussa ensimmäisenä paikallishallintona velkakirjansa myytyä aiemman yrityksen epäonnistuttua huhtikuussa.


Näytä viikkokatsaus 2015/22 Näytä viikkokatsaus 2015/24